Rodzaje makaronu: jaki makaron do jakiej potrawy?

2020-06-22 13:12

Rodzajów makaronów jest tak dużo, że można je dopasować właściwie do każdego dania. I to jest główna przyczyna tak dużej popularności makaronów. Rurki, kolanka, spaghetti, tagliatelle – to tylko niektóre gatunki makaronów. Zobacz, jak je rozróżnić, i sprawdź, jaki makaron pasuje do jakiej potrawy.

Rodzaje makaronu: jaki makaron do jakiej potrawy?
Autor: Shutterstock Włosi znają kilkaset odmian makaronu

Spis treści

  1. Rodzaje makaronów
  2. Warto wiedzieć - makaron nie tuczy
  3. Zobaczcie GALERIĘ 10 przepisów na łatwe dania z makaronu za grosze
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Rozróżnić można dwa rodzaje makaronów – świeży i suszony. Przy czym za makaron świeży uważano do niedawna jedynie makarony zrobione w domu, przez mamę czy babcię. Dziś możemy w sklepie kupić zarówno makarony suszone, jak i te świeże - najczęściej w postaci mrożonej. Do wyboru mamy głównie makarony jajeczne i z pszenicy twardej. Te pierwsze są miękkie, więc pasują do sosów śmietanowych, z kolei drugie – po ugotowaniu są delikatne, ale równocześnie dość twarde – gotują się al dente. Sprawdź, jaki makaron pasuje do jakiej potrawy.

Rodzaje makaronów

Lasagne i cannelloni to tzw. makarony szerokie. Robione są z twardej pszenicy, dlatego najlepiej nadają się na zapiekanki. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane.

Rurki penne i rigatoni, muszelki conchiglie czy kokardki farfalle to makarony z twardej pszenicy. Pasują do wszystkich sosów, ponieważ ich kształt pozwala na gromadzenie się esencji smaku w zagłębieniach makaronu.

Spaghetti i bucatini, czyli makarony długie i cienkie, pełne lub rurkowane, produkowane są również z pszenicy twardej. Doskonale nadają się do gęstych, aromatycznych sosów na bazie oliwy i czosnku.

Długie i płaskie makarony świetnie pasują do sosów o kremowej konsystencji. Do wyboru mamy trenette, tagliatelle i fettucine.

Makaron jajeczny ma złocistożółty kolor i wyrazisty smak. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do łagodnych sosów śmietanowych.

Warto wiedzieć - makaron nie tuczy

Wbrew powszechnie panującej opinii makarony nie tuczą - 100 g suchego makaronu (po ugotowaniu jest go 350 g) to niecałe 360 kcal. Uwaga więc na dodatki i tłuste sosy!

Zobaczcie GALERIĘ 10 przepisów na łatwe dania z makaronu za grosze