Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie dla 4 osób

2022-02-21
Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie dla 4 osób
Autor: Shutterstock Spaghetti bolognese to najpopularniejszy sposób przyrządzania makaronu
łatwy
0 min
4

Spaghetti! Któż nie lubi włoskiej kuchni. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Klasycznym daniem jest spaghetti bolognese. Wystarczy 40 minut, by wyczarować pyszny obiad dla czterech osób.

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • mała łodyga selera naciowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej z karkówki),
  • sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, bazylia,
  • ew. świeże zioła do przystrojenia talerza,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 1,5-2 puszki krojonych pomidorów, ok 600-800 g,
  • 500 g makaronu spaghetti,
  • starty parmezan (co najmniej 4 łyżki).

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę siekamy w kostkę, marchewkę trzemy na dużych oczkach, seler kroimy na małe kawałki.
  • Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy przygotowane warzywa. Chwilę smażymy i wrzucamy wyciśnięty czosnek.
  • Gdy jego zapach zacznie unosić się w powietrzu, wrzucamy mięso mielone.
  • Mieszamy i nadal smażymy.
  • Wsypujemy przyprawy (sól, pieprz) i zioła do smaku (po ok. łyżce).
  • Mieszamy i wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu aż wino odparuje.
  • Wrzucamy pomidory, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut.
  • W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
  • Odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
  • Talerz dekorujemy świeżymi ziołami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?