Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie dla 4 osób
2022-02-21
łatwy
0 min
4
Spaghetti! Któż nie lubi włoskiej kuchni. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Klasycznym daniem jest spaghetti bolognese. Wystarczy 40 minut, by wyczarować pyszny obiad dla czterech osób.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 1 cebula,
- 1 mała marchewka,
- mała łodyga selera naciowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z karkówki),
- sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, bazylia,
- ew. świeże zioła do przystrojenia talerza,
- 100 ml czerwonego wina,
- 1,5-2 puszki krojonych pomidorów, ok 600-800 g,
- 500 g makaronu spaghetti,
- starty parmezan (co najmniej 4 łyżki).
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę siekamy w kostkę, marchewkę trzemy na dużych oczkach, seler kroimy na małe kawałki.
- Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy przygotowane warzywa. Chwilę smażymy i wrzucamy wyciśnięty czosnek.
- Gdy jego zapach zacznie unosić się w powietrzu, wrzucamy mięso mielone.
- Mieszamy i nadal smażymy.
- Wsypujemy przyprawy (sól, pieprz) i zioła do smaku (po ok. łyżce).
- Mieszamy i wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu aż wino odparuje.
- Wrzucamy pomidory, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut.
- W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
- Odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
- Talerz dekorujemy świeżymi ziołami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?