Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowa pychota
2021-06-08
łatwy
35 min
4
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną to przepyszne i łatwe do przygotowania danie, które nie nadwyręży domowego budżetu. Gołąbki doskonale smakują z sosem pomidorowym i ziemniakami puree.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty (może być tez kapusta włoska lub pekińska)
- farsz:
- 300 g kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- 4 spore marchewki
- biała część pora
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
- sos: puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
- 1 średnia cebula
- czubata łyżka masła lub innego tłuszczu
- niepełna łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, aż ziarna ją wchłoną i kasza będzie miękka.
- Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim warzywa (do miękkości).
- Wszystkie składniki na farsz łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu, a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde ponownie wkładam do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią liczbę liści/
- Na każdy liść nakładamy farsz. Obydwa brzegi liścia składamy do środka, a następnie "zwijamy" gołąbka. Gdy wyczerpiemy farsz, przekładamy gołąbki do rondla lub garnka o grubym dnie. Na dno wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
- Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pomidory z puszki (można dodać też pomidory świeże - obrane ze skórki i pokrojone na kawałki), a do nich cukier, sól i pieprz. Dusimy przez chwilę, a następnie blendujemy. Sos doprawiamy do smaku i wlewamy do gołąbków, mieszamy.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?