Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowa pychota

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowa pychota
Autor: Shutterstock Gołąbki z kaszą gryczaną to niedrogie, pyszne i zdrowe danie obiadowe nie tylko dla wegetarian
łatwy
35 min
4

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną to przepyszne i łatwe do przygotowania danie, które nie nadwyręży domowego budżetu.  Gołąbki doskonale smakują z sosem pomidorowym i  ziemniakami puree.

Składniki

1 główka kapusty (może być tez kapusta włoska lub pekińska)

farsz:

300 g kaszy gryczanej

3 szklanki wody

4 spore marchewki

biała część pora

olej rzepakowy do smażenia

sól, pieprz

sos: puszka pomidorów bez skórki w kawałkach

1 średnia cebula

czubata łyżka masła lub innego tłuszczu

niepełna łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, aż ziarna ją wchłoną i kasza będzie miękka.

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim warzywa (do miękkości).

Wszystkie składniki na farsz łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu, a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde ponownie wkładam do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią  liczbę liści/

Na każdy liść nakładamy farsz. Obydwa brzegi liścia składamy do środka, a następnie "zwijamy" gołąbka. Gdy wyczerpiemy farsz, przekładamy gołąbki do rondla lub garnka o grubym dnie. Na dno wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pomidory z puszki (można dodać też pomidory świeże - obrane ze skórki i pokrojone na kawałki), a do nich cukier, sól i pieprz. Dusimy przez chwilę, a następnie blendujemy. Sos doprawiamy do smaku i wlewamy do gołąbków, mieszamy.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej