Delikatne kotlety z ryżu i marchewki - pyszności za grosze
2021-10-22
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Kotlety z ryżu i marchewki są delikatne, ale pełne smaku, dzięki dodatkowi przypraw. Są też soczyste i bardzo łatwe do przygotowania - z powszechnie dostępnych i niedrogich składników.
SKŁADNIKI
- torebka ugotowanego ryżu
- 4 duże marchewki
- 2 jajka
- 2-4 łyżki bułki tartej (zależy od wilgotności marchewki i wielkości jajek)
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki ugotować na półmiękko, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do przestudzonego ryżu (warto go wcześniej, po wyjęciu z torebki, rozdrobnić widelcem) dodać jajka, startą marchewkę i bułkę tartą.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną imbiru i papryki. Wymieszać starannie do połączenia się składników. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formować kotleciki.
- Smażyć na oleju, przez około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Można też kotleciki upiec w piekarniku.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?