Delikatne kotlety z ryżu i marchewki - pyszności za grosze

Delikatne kotlety z ryżu i marchewki
Autor: Shutterstock Kotleciki z ryżu i marchewki można wzbogacić o dodatek zieleniny
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety z ryżu i marchewki są delikatne, ale pełne smaku, dzięki dodatkowi przypraw. Są też soczyste i bardzo łatwe do przygotowania - z powszechnie dostępnych i niedrogich składników.

SKŁADNIKI

  • torebka ugotowanego ryżu
  • 4 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki bułki tartej (zależy od wilgotności marchewki i wielkości jajek)
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki ugotować na półmiękko, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do przestudzonego ryżu (warto go wcześniej, po wyjęciu z torebki, rozdrobnić widelcem) dodać jajka, startą marchewkę i bułkę tartą.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną imbiru i papryki. Wymieszać starannie do połączenia się składników. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formować kotleciki.
  • Smażyć na oleju, przez około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Można też kotleciki upiec w piekarniku.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej