Z tortilli i tego cypryjskiego sera robię pyszny lunch. To eksplozja smaków gotowa w 15 minut

Dieta wegetariańska
Ser halloumi powoli staje się kulinarnym hitem, po który sięga coraz więcej osób. Pochodzi z Cypru i idealnie nadaje się do pieczenia i grillowania. Staje miękki i zyskuje złocistą i chrupiącą skórkę. Właśnie dlatego grillowany ser halloumi stał się głównym bohaterem tego przepisu. Pyszne tortille z grillowanym halloumi to pomysł na lunch lub kolację. Poznajcie prosty i szybki przepis.
Z czym łączyć ser halloumi?
Halloumi to półtwardy ser solankowy, który pochodzi ze słonecznego Cypru. Tradycyjnie halloumi wytwarzany jest z mleka owczego, koziego lub mieszanki obu. Często używa się też mleka krowiego. Ma słony smak, a po upieczeniu staje się miękki. Jego skórka zyskuje piękny złoty kolor i jest przyjemnie chrupiąca.
Halloumi najczęściej spożywa się po ugotowaniu, usmażeniu lub grillowaniu. To dobra alternatywa dla osób poszukujących zamienników mięsa. Ser jest sycący, zawiera sporo białka i wapnia. To doskonały składnik sałatek, kanapek, domowych burgerów czy wrapów. Idealnie sprawdzi się też jako dodatek do tortilli. W tym przepisie pysznie łączy się z warzywami, sosem guacamole i świeżą kolendrą.
Jak zrobić tortille z halloumi?
Przepis na domowe tortille z dodatkiem cypryjskiego sera halloumi jest łatwy i szybki. Przygotowanie dwóch porcji to tylko kilka minut i mnóstwo smaku. Ser halloumi jest coraz popularniejszy, ale wciąż nie tak szeroko dostępny. Najlepiej szukać go w większych sklepach, marketach i delikatesach z produktami kuchni świata.
Jak więc przygotować pyszne domowe tortille wypełnione sosem guacamole, warzywami i grillowanym serem halloumi? To tylko kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
- 1. krok – grillowanie sera halloumi
- 2. krok – nałożenie na tortille sosu guacamole i warzyw oraz grillowanego halloumi
- 3. krok – zwinięcie lub złożenie tortilli
Jak podawać tortille z halloumi?
Jeżeli szukacie prostego przepisu na smaczny lunch lub jedzenie na wynos, które zastąpi klasyczne kanapki, tortille z serem halloumi na pewno przypadną wam do gustu. To pomysł nie tylko na smaczny posiłek w pracy lub szkole. Tortille sprawdzą się też jako przekąska. Idealnie pasują na kolację. Zaletą tego przepisu jest to, że można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak.
SKŁADNIKI
- 2 tortille pszenne lub pełnoziarniste
- 200 g sera halloumi
- 1 czerwona papryka
- 2 marynowane papryczki jalapeno
- 1\2 cebuli
- 2 łyżki sosu guacamole
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser halloumi pokroić w plastry i smażyć na patelni grillowej.
- Tortille posmarować sosem guacamole.
- Ułożyć pokrojoną w paski czerwoną paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki papryczki jalapeno.
- Na wierzchu ułożyć grillowany ser halloumi i posypać świeżą kolendrą.
- Tortille zwinąć w roladki i złożyć na pół.
- Podawać na lunch, kolację lub przekąskę.