Z tortilli i tego cypryjskiego sera robię pyszny lunch. To eksplozja smaków gotowa w 15 minut

tortilla z halloumi
Autor: Shutterstock Chrupiąca tortilla, cypryjski ser i kolorowe warzywa. Ten przepis na pyszny lunch zachwyci każdego.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Ser halloumi powoli staje się kulinarnym hitem, po który sięga coraz więcej osób. Pochodzi z Cypru i idealnie nadaje się do pieczenia i grillowania. Staje miękki i zyskuje złocistą i chrupiącą skórkę. Właśnie dlatego grillowany ser halloumi stał się głównym bohaterem tego przepisu. Pyszne tortille z grillowanym halloumi to pomysł na lunch lub kolację. Poznajcie prosty i szybki przepis.

Z czym łączyć ser halloumi?

Halloumi to półtwardy ser solankowy, który pochodzi ze słonecznego Cypru. Tradycyjnie halloumi wytwarzany jest z mleka owczego, koziego lub mieszanki obu. Często używa się też mleka krowiego. Ma słony smak, a po upieczeniu staje się miękki. Jego skórka zyskuje piękny złoty kolor i jest przyjemnie chrupiąca.

Halloumi najczęściej spożywa się po ugotowaniu, usmażeniu lub grillowaniu. To dobra alternatywa dla osób poszukujących zamienników mięsa. Ser jest sycący, zawiera sporo białka i wapnia. To doskonały składnik sałatek, kanapek, domowych burgerów czy wrapów. Idealnie sprawdzi się też jako dodatek do tortilli. W tym przepisie pysznie łączy się z warzywami, sosem guacamole i świeżą kolendrą.

Jak zrobić tortille z halloumi?

Przepis na domowe tortille z dodatkiem cypryjskiego sera halloumi jest łatwy i szybki. Przygotowanie dwóch porcji to tylko kilka minut i mnóstwo smaku. Ser halloumi jest coraz popularniejszy, ale wciąż nie tak szeroko dostępny. Najlepiej szukać go w większych sklepach, marketach i delikatesach z produktami kuchni świata.

Jak więc przygotować pyszne domowe tortille wypełnione sosem guacamole, warzywami i grillowanym serem halloumi? To tylko kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.

  • 1. krok – grillowanie sera halloumi
  • 2. krok – nałożenie na tortille sosu guacamole i warzyw oraz grillowanego halloumi
  • 3. krok – zwinięcie lub złożenie tortilli

Jak podawać tortille z halloumi?

Jeżeli szukacie prostego przepisu na smaczny lunch lub jedzenie na wynos, które zastąpi klasyczne kanapki, tortille z serem halloumi na pewno przypadną wam do gustu. To pomysł nie tylko na smaczny posiłek w pracy lub szkole. Tortille sprawdzą się też jako przekąska. Idealnie pasują na kolację. Zaletą tego przepisu jest to, że można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak.

SKŁADNIKI

  • 2 tortille pszenne lub pełnoziarniste
  • 200 g sera halloumi
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marynowane papryczki jalapeno
  • 1\2 cebuli
  • 2 łyżki sosu guacamole
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser halloumi pokroić w plastry i smażyć na patelni grillowej.
  • Tortille posmarować sosem guacamole.
  • Ułożyć pokrojoną w paski czerwoną paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki papryczki jalapeno.
  • Na wierzchu ułożyć grillowany ser halloumi i posypać świeżą kolendrą.
  • Tortille zwinąć w roladki i złożyć na pół.
  • Podawać na lunch, kolację lub przekąskę.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej