Sałata, grillowany ser i awokado. Tej pysznej sałatce nie można się oprzeć

sałatka z halloumi i awokado
Autor: Shutterstock Zdrowa, pyszna i błyskawiczna. Sałatka z tymi składnikami smakuje obłędnie.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zachwycająca sałatka z dodatkiem grillowanego sera halloumi oraz zielonego awokado to pomysł na pyszne danie dla dwojga. Sałatka jest uniwersalna i pasuje na każdą okazję. Świetnie smakuje nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na najlepszą sałatkę z halloumi i awokado.

Co do sałatki z halloumi?

Pyszna i pełna zdrowych składników sałatka składa się z kilku produktów, które bez problemu można kupić przez cały rok. Są dostępne w marketach i mniejszych sklepach spożywczych.

Głównym składnikiem tej smakowitej sałatki jest ser halloumi, który pochodzi z Cypru. Produkuje się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. To ser półtwardy w białym kolorze, który wyróżnia się dużą elastycznością. Można jeść go na surowo. Idealnie nadaje się do smażenia i grillowania.

Aby przygotować wyśmienitą sałatkę w domu, potrzebne są takie składniki jak:

  • miks sałat
  • ser halloumi
  • awokado
  • ogórek szklarniowy
  • pomidorki koktajlowe

Uzupełnieniem domowej sałatki, w której ser halloumi i awokado grają główne role, jest wyborny sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek wzbogaconej zielonym sosem pesto i sokiem z cytryny.

Jak zrobić sałatkę z halloumi i awokado?

Przepis na tę wyborną sałatkę z grillowanym serem halloumi i plastrami awokado nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Pełną smakowitych składników sałatkę robi się ekspresowo. Jest gotowa w kwadrans.

Jak więc zrobić sałatkę z serem halloumi z grilla i awokado? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, sałatka uda się i będzie smakować obłędnie.

  • 1. krok – usmażenie sera halloumi na patelni
  • 2. krok – przygotowanie sosu do sałatki
  • 3. krok – pokrojenie awokado i pozostałych składników
  • 4. krok – ułożenie na talerzach wszystkich składników i skropienie sałatki sosem

Jak podawać sałatkę z halloumi i awokado?

Wyborna sałatka wzbogacona cypryjskim serem halloumi i awokado to danie uniwersalne. Można robić ją przez cały rok i serwować nie tylko na różne okazje. To pomysł na przekąskę lub przystawkę przed obiadem. Idealnie sprawdzi się na kolację dla dwojga. Sałatkę z dodatkiem halloumi z grilla i awokado można też zrobić jako małe danie na imprezę. Na pewno zrobi wrażenie na gościach i będzie im bardzo smakować.

Smakowitą sałatkę z halloumi i awokado można wzbogacić, dodając zielone lub czarne oliwki oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Sprawdzą się też posiekane orzechy.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 awokado
  • 100 g sera Halloumi
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 50 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zielonego sosu pesto
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  • Przygotować sos. Do miseczki przelać oliwę z oliwek i wymieszać ją zielonym pesto i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miękki miąższ. Pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórek na półplasterki.
  • Na talerze nałożyć porcje miksu sałat. Na sałacie ułożyć plastry ogórka, pomidorki koktajlowe i awokado oraz grillowany ser halloumi. Skropić sosem.
  • Podawać na kolację lub jako przekąskę.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
więcej