Sałata, grillowany ser i awokado. Tej pysznej sałatce nie można się oprzeć
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zachwycająca sałatka z dodatkiem grillowanego sera halloumi oraz zielonego awokado to pomysł na pyszne danie dla dwojga. Sałatka jest uniwersalna i pasuje na każdą okazję. Świetnie smakuje nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na najlepszą sałatkę z halloumi i awokado.
Co do sałatki z halloumi?
Pyszna i pełna zdrowych składników sałatka składa się z kilku produktów, które bez problemu można kupić przez cały rok. Są dostępne w marketach i mniejszych sklepach spożywczych.
Głównym składnikiem tej smakowitej sałatki jest ser halloumi, który pochodzi z Cypru. Produkuje się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. To ser półtwardy w białym kolorze, który wyróżnia się dużą elastycznością. Można jeść go na surowo. Idealnie nadaje się do smażenia i grillowania.
Aby przygotować wyśmienitą sałatkę w domu, potrzebne są takie składniki jak:
- miks sałat
- ser halloumi
- awokado
- ogórek szklarniowy
- pomidorki koktajlowe
Uzupełnieniem domowej sałatki, w której ser halloumi i awokado grają główne role, jest wyborny sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek wzbogaconej zielonym sosem pesto i sokiem z cytryny.
Jak zrobić sałatkę z halloumi i awokado?
Przepis na tę wyborną sałatkę z grillowanym serem halloumi i plastrami awokado nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Pełną smakowitych składników sałatkę robi się ekspresowo. Jest gotowa w kwadrans.
Jak więc zrobić sałatkę z serem halloumi z grilla i awokado? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, sałatka uda się i będzie smakować obłędnie.
- 1. krok – usmażenie sera halloumi na patelni
- 2. krok – przygotowanie sosu do sałatki
- 3. krok – pokrojenie awokado i pozostałych składników
- 4. krok – ułożenie na talerzach wszystkich składników i skropienie sałatki sosem
Jak podawać sałatkę z halloumi i awokado?
Wyborna sałatka wzbogacona cypryjskim serem halloumi i awokado to danie uniwersalne. Można robić ją przez cały rok i serwować nie tylko na różne okazje. To pomysł na przekąskę lub przystawkę przed obiadem. Idealnie sprawdzi się na kolację dla dwojga. Sałatkę z dodatkiem halloumi z grilla i awokado można też zrobić jako małe danie na imprezę. Na pewno zrobi wrażenie na gościach i będzie im bardzo smakować.
Smakowitą sałatkę z halloumi i awokado można wzbogacić, dodając zielone lub czarne oliwki oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Sprawdzą się też posiekane orzechy.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 awokado
- 100 g sera Halloumi
- 1 ogórek szklarniowy
- 50 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sos:- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zielonego sosu pesto
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Przygotować sos. Do miseczki przelać oliwę z oliwek i wymieszać ją zielonym pesto i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miękki miąższ. Pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórek na półplasterki.
- Na talerze nałożyć porcje miksu sałat. Na sałacie ułożyć plastry ogórka, pomidorki koktajlowe i awokado oraz grillowany ser halloumi. Skropić sosem.
- Podawać na kolację lub jako przekąskę.