Awokado bywa nazywane także "owocem maślanym" ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Ma bardzo charakterystyczny, choć różnie odbierany smak. Z jednej strony neutralny, lekki, subtelny, z drugiej nieco mdły czy wręcz „mydlany”, jak sądzą niektórzy. Warto jednak przekonać swoje podniebienie do tego smaku, bo owoc awokado jest bardzo zdrowy.
Co zrobić z awokado, czyli z czym to się je?
Ze względu na swą specyfikę awokado zawsze występuje w roli dodatku w potrawie, choć bywa także bazą, np. w przypadku słynnego guacamole: pikantnej pasty dodawanej do potraw z grilla czy jako dip do chipsów.
Awokado doskonale sprawdza się w sałatkach - szczególnie tych wyrazistych, delikatnie neutralizując ich smak - np. z pomarańczami. Może być dodane do kanapek (pokrojone w kosteczkę z pomidorem) czy koreczków, a nawet jajecznicy.
Jeśli chodzi o łączenie smaków, awokado doskonale komponuje się z serami (szczególnie miękkimi), pieczarkami, a także morskimi smakami, jak krewetki.
Niedojrzałe awokado: co zrobić, żeby dojrzało? [kliknij!]
Owoc awokado musi być dojrzały
Gwarancją dobrego smaku awokado jest jego dojrzałość. Sprawdzić to możemy w bardzo prosty sposób: weryfikując miękkość miąższu. Wystarczy delikatnie nacisnąć owoc (nie za mocno, by go nie uszkodzić). Jeśli jest miękki, a odkształcenie znika po odjęciu palca, nasz owoc jest dojrzały. Jeśli nieopatrznie kupimy owoc niedojrzały, wystarczy owinąć go folią aluminiową i odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni. Niedojrzałego awokado nie warto podawać, bo ma cierpki i gorzkawy smak.
Rozgrzewająca zupa krem z awokado - przepis [kliknij!]