Jak jeść awokado? Do czego dodać?

2018-04-16 22:01

Awokado to owoc, który ma tylu zwolenników, ilu przeciwników. To wszystko za sprawą specyficznego smaku: tak wyrafinowanego, jak charakterystycznego. Owoc awokado to król przystawek: można go wkomponować w niemal każdą przekąskę, wzbogacając jej smak. Co więcej, awokado bywa też dodawane do ciast.

Co zrobić z awokado? Do czego dodać?
Autor: thinkstockphotos.com Pasty do chleba z awokado to dobry sposób, by przekonać się do tego wartościowego owocu

Spis treści

  1. Co zrobić z awokado, czyli z czym to się je?
  2. Owoc awokado musi być dojrzały
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado bywa nazywane także "owocem maślanym" ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Ma bardzo charakterystyczny, choć różnie odbierany smak. Z jednej strony neutralny, lekki, subtelny, z drugiej nieco mdły czy wręcz „mydlany”, jak sądzą niektórzy. Warto jednak przekonać swoje podniebienie do tego smaku, bo owoc awokado jest bardzo zdrowy.

Co zrobić z awokado, czyli z czym to się je?

Ze względu na swą specyfikę awokado zawsze występuje w roli dodatku w potrawie, choć bywa także bazą, np. w przypadku słynnego guacamole: pikantnej pasty dodawanej do potraw z grilla czy jako dip do chipsów.

Awokado doskonale sprawdza się w sałatkach - szczególnie tych wyrazistych, delikatnie neutralizując ich smak - np. z pomarańczami. Może być dodane do kanapek (pokrojone w kosteczkę z pomidorem) czy koreczków, a nawet jajecznicy.

Jeśli chodzi o łączenie smaków, awokado doskonale komponuje się z serami (szczególnie miękkimi), pieczarkami, a także morskimi smakami, jak krewetki.

Niedojrzałe awokado: co zrobić, żeby dojrzało? [kliknij!]

Owoc awokado musi być dojrzały

Gwarancją dobrego smaku awokado jest jego dojrzałość. Sprawdzić to możemy w bardzo prosty sposób: weryfikując miękkość miąższu. Wystarczy delikatnie nacisnąć owoc (nie za mocno, by go nie uszkodzić). Jeśli jest miękki, a odkształcenie znika po odjęciu palca, nasz owoc jest dojrzały. Jeśli nieopatrznie kupimy owoc niedojrzały, wystarczy owinąć go folią aluminiową i odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni. Niedojrzałego awokado nie warto podawać, bo ma cierpki i gorzkawy smak.

Rozgrzewająca zupa krem z awokado - przepis [kliknij!]