Pyszny, wegetariański i sycący. Gulasz z halloumi to sprawdzony pomysł na obiad

Dieta wegetariańska
Sycący, aromatyczny i idealny na szybki obiad. Gulasz z fasoli i halloumi to idealny pomysł na prosty i pyszny posiłek bez mięsa. Jego przygotowanie nie jest ciężkie, a smakuje wręcz obłędnie. Wystarczy kilka składników, by zachwycić swoją rodzinę.
Prosty wegetariański obiad. Ten gulasz na długo pozostawi nas sytymi
Prosty, wygodny i pełen smaku. Ten przepis na wegetariański gulasz z fasolą to świetny sposób na pyszny obiad bez mięsa, który przygotujemy szybko i bardzo łatwo. Dodatek halloumi świetnie nadaje naszemu daniu specjalnego charakteru, dzięki czemu jest nie tylko bardziej sycące, ale również smaczniejsze.
Halloumi daje bowiem uczucie sytości i ciekawą teksturę, a przede wszystkim, jest to ser, który się nie roztapia. Jego lekko słony smak świetnie balansuje lekką słodycz, jaką możemy otrzymać z pomidorowego sosu.
Fasola jest tu natomiast doskonałym źródłem białka. Jest sycąca i zawiera masę błonnika, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania mięsa czy np. ryżu, żeby można było się najeść. I choć tego nie potrzeba, to nasz gulasz świetnie się będzie komponował z chlebkiem pita, kaszą bulgur czy kuskusem.
Jeśli lubimy pikantniejsze smaki bez problemu możemy dołożyć do naszego gulaszu odrobinę papryczki chili lub trochę ostrego sosu - na przykład tabasco.
SKŁADNIKI
- 1 kostka halloumi
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Halloumi kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ser z każdej strony.
- Odstawiamy na bok.
- Cebulę, czosnek i paprykę siekamy.
- Podsmażamy na tej samej patelni co ser.
- Dodajemy słodką paprykę i oregano.
- Dodajemy pomidory z puszki i osączoną oraz opłukaną fasolę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy około 10 minut.
- Gdy sos się zredukuje dodajemy nasze halloumi.