Pyszny, wegetariański i sycący. Gulasz z halloumi to sprawdzony pomysł na obiad

Pyszny, wegetariański i sycący. Gulasz z halloumi to sprawdzony pomysł na obiad
Autor: Shutterstock.com Pyszny, wegetariański i sycący. Gulasz z halloumi to sprawdzony pomysł na obiad
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Sycący, aromatyczny i idealny na szybki obiad. Gulasz z fasoli i halloumi to idealny pomysł na prosty i pyszny posiłek bez mięsa. Jego przygotowanie nie jest ciężkie, a smakuje wręcz obłędnie. Wystarczy kilka składników, by zachwycić swoją rodzinę.

Prosty wegetariański obiad. Ten gulasz na długo pozostawi nas sytymi

Prosty, wygodny i pełen smaku. Ten przepis na wegetariański gulasz z fasolą to świetny sposób na pyszny obiad bez mięsa, który przygotujemy szybko i bardzo łatwo. Dodatek halloumi świetnie nadaje naszemu daniu specjalnego charakteru, dzięki czemu jest nie tylko bardziej sycące, ale również smaczniejsze.

Halloumi daje bowiem uczucie sytości i ciekawą teksturę, a przede wszystkim, jest to ser, który się nie roztapia. Jego lekko słony smak świetnie balansuje lekką słodycz, jaką możemy otrzymać z pomidorowego sosu.

Fasola jest tu natomiast doskonałym źródłem białka. Jest sycąca i zawiera masę błonnika, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania mięsa czy np. ryżu, żeby można było się najeść. I choć tego nie potrzeba, to nasz gulasz świetnie się będzie komponował z chlebkiem pita, kaszą bulgur czy kuskusem.

Jeśli lubimy pikantniejsze smaki bez problemu możemy dołożyć do naszego gulaszu odrobinę papryczki chili lub trochę ostrego sosu - na przykład tabasco.

SKŁADNIKI

  • 1 kostka halloumi 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Halloumi kroimy w kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ser z każdej strony.
  • Odstawiamy na bok.
  • Cebulę, czosnek i paprykę siekamy.
  • Podsmażamy na tej samej patelni co ser.
  • Dodajemy słodką paprykę i oregano.
  • Dodajemy pomidory z puszki i osączoną oraz opłukaną fasolę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy około 10 minut.
  • Gdy sos się zredukuje dodajemy nasze halloumi.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej