Kuskus z warzywami i serem halloumi. Wege obiad w 15 minut
2023-05-12
łatwy
15 min
2
Czy można zrobić pyszny, aromatyczny i wegetariański obiad w kwadrans? Oczywiście, że można. Przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw i grillowanego sera halloumi to najlepszy przykład takiego posiłku. Danie smakuje obłędnie, jest sycące i łatwe do zrobienia. Oto sprawdzony przepis na super obiad bez mięsa, czyli kaszę kuskus z warzywami i halloumi.
Przepis na kuskus z warzywami i serem halloumi
- To łatwy przepis na pyszny obiad, który oczaruje już samym aromatem.
- Czas przygotowania potrawy to tylko 15 minut z zegarkiem w ręku.
- Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić w jednym większym sklepie spożywczym.
- Do dania dodaje się zieloną fasolkę szparagową. Można użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej. Trzeba tylko pamiętać, że wcześniej powinno się ją ugotować.
- Potrawę z kaszą kuskus w roli głównej uzupełnia lekki sos przyrządzony na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem miodu, musztardy i soku z cytryny. Sprawdzi się też sos czosnkowy lub sos rancherski.
- Pysznym dodatkiem do kuskusu z warzywami jest ser halloumi. Można go zastąpić twardą grecką fetą.
- Z przepisu mogą skorzystać także weganie, którzy nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego. Zamiast sera halloumi sprawdzi się grillowane tofu. Do sosu mogą dodać miód z mniszka lub syrop klonowy.
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy kuskus
- 100 g sera halloumi
- 50 g ugotowanej zielonej fasoli szparagowej
- 4 suszone pomidory w oleju
- 1 szalotka
- 1 świeża figa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- listki świeżej mięty
- szczypta chili
- sól, pieprz
- sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki sosu przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
- Ser halloumi pokroić w grubsze plastry i usmażyć na patelni grillowej z gałązkami świeżego tymianku.
- Kaszę kuskus przesypać do miseczki, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wsypać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i zalać wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Dodać fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
- Do warzyw wsypać kaszę kuskus, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Wymieszać i chwilę podgrzewać.
- Na talerze nałożyć porcje kaszy z warzywami i plastry sera halloumi. Udekorować pokrojoną w plasterki świeżą figą i listkami mięty.
- Podawać od razu z sosem jogurtowym.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz