Kuskus z warzywami i serem halloumi. Wege obiad w 15 minut

kuskus z warzywami i serem
Autor: Shutterstock Kuskus z warzywami i serem halloumi to prosty przepis na mega szybki obiad.
łatwy
15 min
2

Czy można zrobić pyszny, aromatyczny i wegetariański obiad w kwadrans? Oczywiście, że można. Przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw i grillowanego sera halloumi to najlepszy przykład takiego posiłku. Danie smakuje obłędnie, jest sycące i łatwe do zrobienia. Oto sprawdzony przepis na super obiad bez mięsa, czyli kaszę kuskus z warzywami i halloumi.

Przepis na kuskus z warzywami i serem halloumi

  • To łatwy przepis na pyszny obiad, który oczaruje już samym aromatem.
  • Czas przygotowania potrawy to tylko 15 minut z zegarkiem w ręku.
  • Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić w jednym większym sklepie spożywczym.
  • Do dania dodaje się zieloną fasolkę szparagową. Można użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej. Trzeba tylko pamiętać, że wcześniej powinno się ją ugotować.
  • Potrawę z kaszą kuskus w roli głównej uzupełnia lekki sos przyrządzony na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem miodu, musztardy i soku z cytryny. Sprawdzi się też sos czosnkowy lub sos rancherski.
  • Pysznym dodatkiem do kuskusu z warzywami jest ser halloumi. Można go zastąpić twardą grecką fetą.
  • Z przepisu mogą skorzystać także weganie, którzy nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego. Zamiast sera halloumi sprawdzi się grillowane tofu. Do sosu mogą dodać miód z mniszka lub syrop klonowy.

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy kuskus
  • 100 g sera halloumi
  • 50 g ugotowanej zielonej fasoli szparagowej
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 szalotka
  • 1 świeża figa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • listki świeżej mięty
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
  • sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki sosu przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
  • Ser halloumi pokroić w grubsze plastry i usmażyć na patelni grillowej z gałązkami świeżego tymianku.
  • Kaszę kuskus przesypać do miseczki, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wsypać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i zalać wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Dodać fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
  • Do warzyw wsypać kaszę kuskus, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Wymieszać i chwilę podgrzewać.
  • Na talerze nałożyć porcje kaszy z warzywami i plastry sera halloumi. Udekorować pokrojoną w plasterki świeżą figą i listkami mięty.
  • Podawać od razu z sosem jogurtowym.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej