Nuggetsy z sera halloumi - idealna przekąska na imprezę

Nuggetsy z sera halloumi - idealna przekąska na imprezę
Autor: Shutterstock.com Nuggetsy z sera halloumi - idealna przekąska na imprezę
łatwy
45 min
8

Nuggetsy z sera halloumi (czytaj: halumi) to idealna przekąska imprezowa. Przygotowanie chrupiących kąsków z cypryjskiego sera jest szalenie proste. Ser halloumi jest wcześniej specjalnie parzony. Dzięki temu nie topi się w czasie smażenia. Panierowane nuggetsy z sera halloumi doskonale uzupełniają się z piwem lub winem. Pyszności! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera halloumi
  • 200 gram mąki
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 400 g panierki panko
  • sól i pieprz
  • świeża mięta, posiekana
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw pokrój ser halloumi w kostkę wielkości kęsa – idealne są kawałki o wymiarach 2 x 2 cm lub 3 x 3 cm.
  • Teraz przygotuj dodatki do panierowania. Aby to zrobić, włóż mąkę do głębokiego talerza, ubij jajka na drugim talerzu i napełnij trzeci talerz panierkę panko. Doprawić masę jajeczną solą i pieprzem, dodać posiekaną miętę do mąki panko.
  • Teraz panieruj halloumi: najpierw obtocz w mące, potem w ubitym jajku, a następnie w panierce panko. Lekko dociśnij panierkę do kostek sera. 
  • W kolejnym kroku rozgrzej olej w dużym rondlu i usmaż nuggetsy z halloumi na złoty kolor. Wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i odsącz na kuchennym ręczniku papierowym. Smacznego! 
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?

Domowe dania typu fast food - zrób samodzielnie swoje ulubione ciepłe przekąski

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej