Nuggetsy z sera halloumi - idealna przekąska na imprezę
2022-04-08
łatwy
45 min
8
Nuggetsy z sera halloumi (czytaj: halumi) to idealna przekąska imprezowa. Przygotowanie chrupiących kąsków z cypryjskiego sera jest szalenie proste. Ser halloumi jest wcześniej specjalnie parzony. Dzięki temu nie topi się w czasie smażenia. Panierowane nuggetsy z sera halloumi doskonale uzupełniają się z piwem lub winem. Pyszności!
SKŁADNIKI
- 1 kg sera halloumi
- 200 gram mąki
- 2 jajka, rozmiar L
- 400 g panierki panko
- sól i pieprz
- świeża mięta, posiekana
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw pokrój ser halloumi w kostkę wielkości kęsa – idealne są kawałki o wymiarach 2 x 2 cm lub 3 x 3 cm.
- Teraz przygotuj dodatki do panierowania. Aby to zrobić, włóż mąkę do głębokiego talerza, ubij jajka na drugim talerzu i napełnij trzeci talerz panierkę panko. Doprawić masę jajeczną solą i pieprzem, dodać posiekaną miętę do mąki panko.
- Teraz panieruj halloumi: najpierw obtocz w mące, potem w ubitym jajku, a następnie w panierce panko. Lekko dociśnij panierkę do kostek sera.
- W kolejnym kroku rozgrzej olej w dużym rondlu i usmaż nuggetsy z halloumi na złoty kolor. Wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i odsącz na kuchennym ręczniku papierowym. Smacznego!
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?