Co zrobić z rzodkiewką? 25 pysznych pomysłów, które cię zaskoczą

2025-06-10 9:39

Rzodkiewka to prawdziwa gwiazda wiosennych talerzy – choć dostępna przez cały rok, to właśnie wiosną smakuje najlepiej: świeża, chrupiąca i lekko pikantna. Zwykle ląduje w towarzystwie twarożku lub sałaty, ale jej kulinarny potencjał sięga znacznie dalej! Ta niepozorna nowalijka potrafi zaskoczyć – świetnie sprawdza się w wersji pieczonej, smażonej, a nawet kiszonej. Przygotuj się na rzodkiewkową rewolucję – będzie nie tylko na zimno!

Co zrobić z rzodkiewką? 25 pysznych pomysłów, które cię zaskoczą
Autor: Shutterstock Rzodkiewka nadaje się do wielu kulinarnych zastosowań - zobacz co możesz z nią zrobić!

Spis treści

  1. Rzodkiewki na śniadanie
  2.  Sałatki z rzodkiewką w roli głównej  i  w tle
  3. Rzodkiewka w zupie - nie tylko w chłodniku!
  4. Rzodkiewka na ciepło - sprawdź, jaka jest  smaczna!

Rzodkiewki na śniadanie

Rzodkiewki to tradycyjny  dodtek do twarożku - dla tych, którzy  lubią serek na wytrawnie. Rzadko jednak dodajemy do twarożku  coś więcej poza rzodkiewkami i szczypiorkiem, który jest  naturalnym uzupełnieniem smaku naszej  wiosennej księżniczki. Pora przekroczyć ograniczenia!

 Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa

 Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji

Twarożek z rzodkiewką: przepis na proste śniadanie!

Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką

Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką

 Sałatki z rzodkiewką w roli głównej  i  w tle

Rzodkiewka to idealny dodatek do wiosennych sałatek, takich, które stanowią dodatek do dań obiadowych, a także tych, które sprawdzą się jako samodzielne dania - idealne na lunch lub kolację. Rzodkiewkę możemy także dodać do  sałatek  grillowych - podkreśli smak innych składników i doda im pazura.

Smaczna SAŁATKA WIOSENNA z rzodkiewkami

Sałatka z buraków z rzodkiewkami

Rzodkiewka po polsku, czyli przepis na swojską surówkę z rzodkiewkami

Ziemniaczana sałatka grillowa z groszkiem i rzodkiewkami

 Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką - niskokaloryczna

Jogurtowa mizeria z rzodkiewki: przepis na chrupiącą surówkę

Sałatka warstwowa z rzodkiewką

Cudowna sałatka z pieczonych buraków, rzodkiewek i cebuli - dawka zdrowia i przyjemności

Barceloński świt - pyszna sałatka z krewetkami i rzodkiewką

 Apetyczna sałata z rukolą, jajkami na twardo i rzodkiewką - wiosenna dawka witamin

Chłodniki – odżywcze i ochładzające zupy na gorące dni

Rzodkiewka w zupie - nie tylko w chłodniku!

Rzadziej  traktujemy rzodkiewkę jako warzywo, które nadaje się do przygotowania zup. A niesłusznie, bo rzodkiewka idealnie sprawdza się w wiosennych chłodnikach, ale też w zupach serwowanych na ciepło.

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy - przepis dietetyczny

Rzodkiewkowa z gorgonzolą - oryginalna wiosenna zupa

Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką

Chłodnik wiosenny z ogórków i rzodkiewek: przepis

Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis

Rzodkiewka na ciepło - sprawdź, jaka jest  smaczna!

Rzodkiewka doskonale smakuje też na ciepło - jako dodatek do makaronu, pieczona, smażona. Ci którzy  mają wysyp rzodkiewek na przydomowych grządkach, a także ci, którzy  trafili na okazję i  kupili niedrogo rzodkiewki na targu  - koniecznie powinni wypróbować nasze przepisy.

Rzodkiewki na maśle - oryginalne i przepyszne smażone rzodkiewki

Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis

Smażona rzodkiewka: przepis na pyszną przekąskę

Przepyszne rzodkiewki pieczone - sprawdź, jak smakują rzodkiewki z piekarnika