Ziemniaczana sałatka grillowa z groszkiem i rzodkiewkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaczana sałatka grillowa z groszkiem i rzodkiewkami wyśmienicie smakuje w upalny dzień. Wystarczy ją dobrze schłodzić, aby cieszyć się jej smakiem. Łatwa w przygotowaniu, z dostępnych produktów nie nastręcza problemów. Pyszna, chrupiąca i chłodząca. Czy można chcieć więcej, gdy żar leje się z nieba?
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek wężowy lub 2 gruntowe
- 1 mały pęczek cebulki dymki
- 1 mały pęczek koperku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i pokroić. Można ich także nie obierać, jeśli chcecie zjeść więcej błonnika.
- Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórka pokroić w kostkę (gruntowego wcześniej obrać).
- Dymkę i koperek posiekać. Przełożyć do naczynia. Dodać cukru, soli i pieprzu do smaku. Odstawić na pół godziny. Dodać jogurt i wymieszać.
- Wszystkie warzywa wymieszać razem, zalać sosem jogurtowymi i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.