Ziemniaczana sałatka grillowa z groszkiem i rzodkiewkami

Ziemniaczana sałatka grillowa z groszkiem i rzodkiewkami
Autor: Shutterstock Sałatka z ziemniaków, rzodkiewek i groszku jest idealna na grillowe przyjęcie
łatwy
30 min
4

Ziemniaczana sałatka grillowa z groszkiem i rzodkiewkami wyśmienicie smakuje w upalny dzień. Wystarczy ją dobrze schłodzić, aby cieszyć się jej smakiem. Łatwa w przygotowaniu, z dostępnych produktów nie nastręcza problemów. Pyszna, chrupiąca i chłodząca. Czy można chcieć więcej, gdy żar leje się z nieba? 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek wężowy lub 2 gruntowe
  • 1 mały pęczek cebulki dymki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i pokroić. Można ich także nie obierać, jeśli chcecie zjeść więcej błonnika.
  • Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórka pokroić w kostkę (gruntowego wcześniej obrać).
  • Dymkę i koperek posiekać. Przełożyć do naczynia. Dodać cukru, soli i pieprzu do smaku. Odstawić na pół godziny. Dodać jogurt i wymieszać.
  • Wszystkie warzywa wymieszać razem, zalać sosem jogurtowymi i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.