Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji

Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Sałatka z rzodkiewek i jajek
łatwy
15 min
4

Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji jest doskonała zarówno jako dodatek do drugich dań, jak i samodzielna przekąska śniadaniowa do pieczywa. Można ją zaserwować na Wielkanocne śniadanie. Rzodkiewka ma mało kalorii, jest zasadotwórcza, zawiera n.in. dużo potasu, magnezu i wapnia, z witamin tylko A i trochę C. Najzdrowsze są oczywiście krajowe rzodkiewki gruntowe.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 jaja
  • 2 serki wiejskie
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane jaja oraz rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Szczypiorek i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać serek, doprawić i ponownie wymieszać.
  • Przybrać plasterkami rzodkiewki i posypać posiekanym szczypiorkiem.