Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji

2020-05-07
Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Sałatka z rzodkiewek i jajek
łatwy
15 min
4

Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji jest doskonała zarówno jako dodatek do drugich dań, jak i samodzielna przekąska śniadaniowa do pieczywa. Można ją zaserwować na Wielkanocne śniadanie. Rzodkiewka ma mało kalorii, jest zasadotwórcza, zawiera n.in. dużo potasu, magnezu i wapnia, z witamin tylko A i trochę C. Najzdrowsze są oczywiście krajowe rzodkiewki gruntowe.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

2 pęczki rzodkiewki

1 pęczek szczypiorku

3 jaja

2 serki wiejskie

1 mała cebula

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotowane jaja oraz rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szczypiorek i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać serek, doprawić i ponownie wymieszać.

Przybrać plasterkami rzodkiewki i posypać posiekanym szczypiorkiem.