Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji jest doskonała zarówno jako dodatek do drugich dań, jak i samodzielna przekąska śniadaniowa do pieczywa. Można ją zaserwować na Wielkanocne śniadanie. Rzodkiewka ma mało kalorii, jest zasadotwórcza, zawiera n.in. dużo potasu, magnezu i wapnia, z witamin tylko A i trochę C. Najzdrowsze są oczywiście krajowe rzodkiewki gruntowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 jaja
- 2 serki wiejskie
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jaja oraz rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Szczypiorek i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać serek, doprawić i ponownie wymieszać.
- Przybrać plasterkami rzodkiewki i posypać posiekanym szczypiorkiem.