Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy to pomysł na wykorzystanie różnorodnych warzyw do przygotowania pysznego dania na upalne dni. Przepis zaproponowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 160 kcal.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 3 rzodkiewki
- 1/3 pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obranego ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Posolić starte warzywa, odstawić na 15 min i po tym czasie odcisnąć nadmiar wody.
- Czosnek rozdrobnić na prasce, dodać do warzyw.
- Koperek posiekać. Połączyć wszystkie składniki.
- Doprawić do smaku.