Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2020-05-07
Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy
Autor: Shutterstock Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy jest idealny na upały.
łatwy
30 min
4

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy to pomysł na wykorzystanie różnorodnych warzyw do przygotowania pysznego dania na upalne dni. Przepis zaproponowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 160 kcal.

Składniki

1 ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe

200 ml jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

3 rzodkiewki

1/3 pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obranego ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Posolić starte warzywa, odstawić na 15 min i po tym czasie odcisnąć nadmiar wody.

Czosnek rozdrobnić na prasce, dodać do warzyw.

Koperek posiekać. Połączyć wszystkie składniki.

Doprawić do smaku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska