Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis

Rzodkiewki najchętniej i najczęściej zjadamy na surowo, ale smaczne są również na gorąco – duszone, zapiekane, smażone w cieście czy marynowane. Podajemy oryginalne przepisy na danie z rzodkiewek.
3 pęczki rzodkiewek
2 pęczki botwinki
20 dag szynki pokrojonej w paseczki
200 ml wywaru drobiowego
150 ml śmietanki 30 proc.
10 dag żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
makaron
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub w plasterki. Podobnie potraktować botwinkę
Zrobić zasmażkę z mąki, masła i wywaru drobiowego, dodać śmietankę.
Ugotować makaron.
Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia włożyć makaron wymieszany z rzodkiewkami, botwinką i szynką, zalać sosem, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 25 min.
Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska