Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis

2020-04-30
Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Rzodkiewka - niedoceniany składnik wielu dań.
łatwy
25 min
4

Rzodkiewki najchętniej i najczęściej zjadamy na surowo, ale smaczne są również na gorąco – duszone, zapiekane, smażone w cieście czy marynowane. Podajemy oryginalne przepisy na danie z rzodkiewek.

Składniki

3 pęczki rzodkiewek

2 pęczki botwinki

20 dag szynki pokrojonej w paseczki

200 ml wywaru drobiowego

150 ml śmietanki 30 proc.

10 dag żółtego sera

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

kilka gałązek natki pietruszki

sól

pieprz

tłuszcz do wysmarowania formy

makaron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub w plasterki. Podobnie potraktować botwinkę

Zrobić zasmażkę z mąki, masła i wywaru drobiowego, dodać śmietankę.

Ugotować makaron.

Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia włożyć makaron wymieszany z rzodkiewkami, botwinką i szynką, zalać sosem, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 25 min.

Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska