Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis

2020-04-30
Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis
Autor: Shutterstock Lekka zupa z rzodkiewkami to sposób na zagospodarowanie nadmiaru rzodkiewki oraz na pyszną letnią dawkę witamin
łatwy
35 min
4

Lekka zupa z rzodkiewkami to urozmaicenie menu, tym bardziej, że świeże i niedrogie rzodkiewki sa w sprzedaży cały rok, a od wiosny do jesieni możemy je stale mieć w ogródku, bo szybko rosną. W efekcie często mamy ich  dużo na raz, dlatego warto mieć pomysły na ich ciekawe wykorzystanie.

Składniki

2 pęczki rzodkiewek

3 średnie ziemniaki

1,5 l bulionu

1-2 łyżki masła

1/2 szklanki śmietany

pęczek koperku

sok z cytryny (opcjonalnie)

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości.

Oczyszczone rzodkiewki pokroić na plasterki.

Koperek oraz liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno posiekać.

Rozpuścić masło na patelni, wrzucić rzodkiewki. Podsmażyć przez 2-3 minuty. Pod koniec dodać posiekane liście rzodkiewki. Całość wrzucić do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotować.

Śmietanę hartujemy 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy.

Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska