Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis

2021-03-29
Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis
Autor: Shutterstock Lekka zupa z rzodkiewkami to sposób na zagospodarowanie nadmiaru rzodkiewki oraz na pyszną letnią dawkę witamin
łatwy
35 min
4

Lekka zupa z rzodkiewkami to urozmaicenie menu, tym bardziej, że świeże i niedrogie rzodkiewki sa w sprzedaży cały rok, a od wiosny do jesieni możemy je stale mieć w ogródku, bo szybko rosną. W efekcie często mamy ich  dużo na raz, dlatego warto mieć pomysły na ich ciekawe wykorzystanie.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1,5 l bulionu
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości.
  • Oczyszczone rzodkiewki pokroić na plasterki.
  • Koperek oraz liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno posiekać.
  • Rozpuścić masło na patelni, wrzucić rzodkiewki. Podsmażyć przez 2-3 minuty. Pod koniec dodać posiekane liście rzodkiewki. Całość wrzucić do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotować.
  • Śmietanę hartujemy 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy.
  • Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.