Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Lekka zupa z rzodkiewkami to urozmaicenie menu, tym bardziej, że świeże i niedrogie rzodkiewki sa w sprzedaży cały rok, a od wiosny do jesieni możemy je stale mieć w ogródku, bo szybko rosną. W efekcie często mamy ich dużo na raz, dlatego warto mieć pomysły na ich ciekawe wykorzystanie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pęczki rzodkiewek
- 3 średnie ziemniaki
- 1,5 l bulionu
- 1-2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- pęczek koperku
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości.
- Oczyszczone rzodkiewki pokroić na plasterki.
- Koperek oraz liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno posiekać.
- Rozpuścić masło na patelni, wrzucić rzodkiewki. Podsmażyć przez 2-3 minuty. Pod koniec dodać posiekane liście rzodkiewki. Całość wrzucić do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotować.
- Śmietanę hartujemy 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy.
- Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.