Sałatka warstwowa z rzodkiewką: soczysta i chrupiąca zarazem
2023-04-06
łatwy
30 min
4
Sałatka warstwowa z rzodkiewką to pyszny dodatek do mięsa. Efektowna dzięki malowniczym warstwom. Jeśli przygotujecie ją w przezroczystym naczyniu będzie ozdobą świątecznego stołu lub przyjęcia.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 pęczki grubego szczypioru
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 ogórki szklarniowe
- 150 g tartego sera o wyrazistym smaku
- 1 słoik majonezu lub jeszcze lepiej - sosu tatarskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obrać ze skorupek i posiekać grubo.
- Szczypior pokroić na kawałki. Ogórek zetrzeć na grubej tarce.
- Rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, a kilka pokroić na cienkie plasterki, które ozdobią wierzch sałatki.
- Na dnie naczynia ułożyć warstwę jajek, posmarować majonezem, posypać szczypiorem, ułożyć warstwę rzodkiewek, posmarować majonezem, ułożyć ogórek, ponownie posmarować majonezem i posypać tartym serem i wierzch ozdobić plasterkami rzodkiewek.
- Schłodzić w lodówce.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?
Zobacz też galerię z innymi przepisami na wiosenne sałatki, idealne na Wielkanoc i na co dzień