Sałatka warstwowa z rzodkiewką: soczysta i chrupiąca zarazem

Sałatka warstwowa z rzodkiewką
Autor: Shutterstock Efektowna wiosenna sałatka warstwowa z rzodkiewką, soczysta i chrupiąca
łatwy
30 min
4

Sałatka warstwowa z rzodkiewką to pyszny dodatek do mięsa. Efektowna  dzięki malowniczym warstwom. Jeśli przygotujecie ją w przezroczystym naczyniu będzie ozdobą świątecznego stołu lub przyjęcia. 

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 pęczki grubego szczypioru
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 150 g tartego sera o wyrazistym smaku
  • 1 słoik majonezu lub jeszcze lepiej - sosu tatarskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka obrać ze skorupek i posiekać grubo.
  • Szczypior pokroić na kawałki. Ogórek zetrzeć na grubej tarce.
  • Rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, a kilka pokroić na cienkie plasterki, które ozdobią wierzch sałatki.
  • Na dnie naczynia ułożyć warstwę jajek, posmarować majonezem, posypać szczypiorem, ułożyć warstwę rzodkiewek, posmarować majonezem, ułożyć ogórek, ponownie posmarować majonezem i posypać tartym serem i wierzch ozdobić plasterkami rzodkiewek.
  • Schłodzić w lodówce. 
  •  
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?

Zobacz też galerię z innymi przepisami na wiosenne sałatki, idealne na Wielkanoc i na co dzień

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej