Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa

2021-03-29
Sałatka z kiełkami amarantusa
Autor: Shutterstock Kiełki amarantusa to znakomity dodatek do zdrowych, zielonych sałatek.
łatwy
5 min
4

Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa to delikatna i zdrowa kompozycja z najpopluarniejszej wiosennej nowalijki oraz modnego  amarantusa. Amarantus, inaczej zwany szarłatem, zaczyna być bardzo popularnym dodatkiem do dań. Z ziaren amarantusa można między innymi wyhodować pełne zdrowia kiełki i dodawać je np. do sałatek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Aby wyhodować amarantusowe kiełki dokładnie opłucz nasiona amarantusa, ułóż je na sitku i odstaw w miejsce, gdzie panuje temperatura 25°C. Pilnuj, by ziarna były cały czas wilgotne (trzeba je często zwilżać wodą). Po 2-3 dniach powinny już pojawić się zielone pędy.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utrzyj musztardę z octem i żółtkami. Cały czas ucierając dodawaj małymi porcjami oliwę.
  • Gdy powstanie jednolita masa, dodaj miód, śmietanę, sól, pieprz.
  • Rzodkiewki i jabłko zetrzyj na tarce. Liście pokrzywy i mleczu porwij na małe kawałeczki. Dodaj kiełki amarantusa.
  • Całość skrop sokiem z cytryny. Sałatkę podawaj polaną sosem.