Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa to delikatna i zdrowa kompozycja z najpopluarniejszej wiosennej nowalijki oraz modnego amarantusa. Amarantus, inaczej zwany szarłatem, zaczyna być bardzo popularnym dodatkiem do dań. Z ziaren amarantusa można między innymi wyhodować pełne zdrowia kiełki i dodawać je np. do sałatek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Aby wyhodować amarantusowe kiełki dokładnie opłucz nasiona amarantusa, ułóż je na sitku i odstaw w miejsce, gdzie panuje temperatura 25°C. Pilnuj, by ziarna były cały czas wilgotne (trzeba je często zwilżać wodą). Po 2-3 dniach powinny już pojawić się zielone pędy.
SKŁADNIKI
- 10 rzodkiewek
- szklanka liści pokrzywy
- szklanka liści mleczu
- jabłko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki kiełków amarantusa
- Sos:
- łyżka musztardy
- łyżka octu winnego
- 2 żółtka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka miodu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utrzyj musztardę z octem i żółtkami. Cały czas ucierając dodawaj małymi porcjami oliwę.
- Gdy powstanie jednolita masa, dodaj miód, śmietanę, sól, pieprz.
- Rzodkiewki i jabłko zetrzyj na tarce. Liście pokrzywy i mleczu porwij na małe kawałeczki. Dodaj kiełki amarantusa.
- Całość skrop sokiem z cytryny. Sałatkę podawaj polaną sosem.