Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa

2020-05-07
Sałatka z kiełkami amarantusa
Autor: Shutterstock Kiełki amarantusa to znakomity dodatek do zdrowych, zielonych sałatek.
łatwy
5 min
4

Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa to delikatna i zdrowa kompozycja z najpopluarniejszej wiosennej nowalijki oraz modnego  amarantusa. Amarantus, inaczej zwany szarłatem, zaczyna być bardzo popularnym dodatkiem do dań. Z ziaren amarantusa można między innymi wyhodować pełne zdrowia kiełki i dodawać je np. do sałatek.

Składniki

10 rzodkiewek

szklanka liści pokrzywy

szklanka liści mleczu

jabłko

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki kiełków amarantusa

 

Sos:

łyżka musztardy

łyżka octu winnego

2 żółtka

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki kwaśnej śmietany

łyżka miodu

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Utrzyj musztardę z octem i żółtkami. Cały czas ucierając dodawaj małymi porcjami oliwę.

Gdy powstanie jednolita masa, dodaj miód, śmietanę, sól, pieprz.

Rzodkiewki i jabłko zetrzyj na tarce. Liście pokrzywy i mleczu porwij na małe kawałeczki. Dodaj kiełki amarantusa.

Całość skrop sokiem z cytryny. Sałatkę podawaj polaną sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Aby wyhodować amarantusowe kiełki dokładnie opłucz nasiona amarantusa, ułóż je na sitku i odstaw w miejsce, gdzie panuje temperatura 25°C. Pilnuj, by ziarna były cały czas wilgotne (trzeba je często zwilżać wodą). Po 2-3 dniach powinny już pojawić się zielone pędy.