Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa

Sałatka z rzodkiewki i kiełków amarantusa to delikatna i zdrowa kompozycja z najpopluarniejszej wiosennej nowalijki oraz modnego amarantusa. Amarantus, inaczej zwany szarłatem, zaczyna być bardzo popularnym dodatkiem do dań. Z ziaren amarantusa można między innymi wyhodować pełne zdrowia kiełki i dodawać je np. do sałatek.
10 rzodkiewek
szklanka liści pokrzywy
szklanka liści mleczu
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki kiełków amarantusa
Sos:
łyżka musztardy
łyżka octu winnego
2 żółtka
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka miodu
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Utrzyj musztardę z octem i żółtkami. Cały czas ucierając dodawaj małymi porcjami oliwę.
Gdy powstanie jednolita masa, dodaj miód, śmietanę, sól, pieprz.
Rzodkiewki i jabłko zetrzyj na tarce. Liście pokrzywy i mleczu porwij na małe kawałeczki. Dodaj kiełki amarantusa.
Całość skrop sokiem z cytryny. Sałatkę podawaj polaną sosem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Aby wyhodować amarantusowe kiełki dokładnie opłucz nasiona amarantusa, ułóż je na sitku i odstaw w miejsce, gdzie panuje temperatura 25°C. Pilnuj, by ziarna były cały czas wilgotne (trzeba je często zwilżać wodą). Po 2-3 dniach powinny już pojawić się zielone pędy.