Jogurtowa mizeria z rzodkiewki: przepis na chrupiącą surówkę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chrupiąca mizeria z rzodkiewki to świeża i soczysta surówka. Swoją chrupkość zawdzięcza rzodkiewce, której nie solimy przed dodaniem sosu. Dzięki temu nie pozbywamy się wody i zachowujemy naturalną soczystość warzywa.
Wiosenna rzodkiewka o łagodnym smaku zawsze cieszyła się powodzeniem. Jej zalety wychwalał Mikołaj Rej „To sobie z oną rozkoszą nasiejesz ziółek potrzebnych, rzodkiewek, sałatek, rzeżuszek, nasadzisz maluneczków, ogóreczków″. W kuchni francuskiej do dzisiaj rzodkiewkę serwuje się jako elegancką przystawkę. Świeży chleb z masłem suto obłożony plasterkami rzodkiewek podaje się na początku posiłku.
Rzodkiewka jest niskokaloryczna - porcja 100 g korzenia rzodkiewki ma zaledwie 16 kalorii, a przy okazji jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Nie zawiera tłuszczu, składa się głównie z węglowodanów (w sporej części z cukrów prostych) z domieszką białka. Rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C w diecie (najwięcej jest jej w liściach rzodkiewki). Zjadając ją dostarczamy organizmowi także sporej ilości potasu, witaminy B6, wapnia, magnezu i sodu. Więcej o właściwościach rzodkiewki.
Rzodkiewkę można dodać do twarożku. Można ją także smażyć, gotować i piec. Zobacz więcej przepisów z rzodkiewką w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 3 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek grubego szczypiorku z cebulkami
- 200 ml jogurtu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewkę pokroić na plasterki.
- Szczypiorek posiekać razem z cebulką.
- Szczypiorek posolić i popieprzyć, odstawić na 15 minut.
- Do szczypiorku dodać jogurt i wymieszać.
- Jogurtem zalać rzodkiewkę, wymieszać i podawać.