Rzodkiewka po polsku, czyli przepis na swojską surówkę z rzodkiewkami

2020-04-30
Rzodkiewka po polsku, czyli przepis na swojską surówkę z rzodkiewkami
Autor: Shutterstock Surówka z rzodkiewki i ogórka
łatwy
10 min
4

Rzodkiewka po polsku to przepis na prostą surówkęi, którą my, Polacy najchętniej jadamy ze śmietaną i odrobiną twarożku. Można taką surówkę podać do obiadu albo jako dodatek do niedzielnego śniadania. Świetnie się spisze także podczas odświętnych spotkań rodzinnych.

Składniki

2 pęczki rzodkiewki

1 świeży ogórek

1 garść rukoli

½ szklanki śmietany

50 g sera twarogowego

szczypiorek,

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyte rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie półplasterki (mniejsze mogą być w plasterki).

Rzodkiewki i ogórek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, doprawiamy solą  i pieprzem.

Twaróg rozdrabniamy widelcem na okruchy.

Sałatkę posypujemy okruchami twarogu.

Na wierzch kładziemy rukolę.

Tuż przed  podaniem mieszamy (inaczej rukola nam zwiędnie).

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska