Rzodkiewka po polsku, czyli przepis na swojską surówkę z rzodkiewkami
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Rzodkiewka po polsku to przepis na prostą surówkęi, którą my, Polacy najchętniej jadamy ze śmietaną i odrobiną twarożku. Można taką surówkę podać do obiadu albo jako dodatek do niedzielnego śniadania. Świetnie się spisze także podczas odświętnych spotkań rodzinnych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 świeży ogórek
- 1 garść rukoli
- ½ szklanki śmietany
- 50 g sera twarogowego
- szczypiorek,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie półplasterki (mniejsze mogą być w plasterki).
- Rzodkiewki i ogórek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
- Twaróg rozdrabniamy widelcem na okruchy.
- Sałatkę posypujemy okruchami twarogu.
- Na wierzch kładziemy rukolę.
- Tuż przed podaniem mieszamy (inaczej rukola nam zwiędnie).