Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką to bardzo smaczne danie na ciepłe dni. Zupa jest sycąca, dostarcza sporej dawki substancji odżywczych i świetnie smakuje na zimno, orzeźwia więc i odświeża.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki maślanki
- 1 pęczek rzodkiewki
- kostka chudego twarogu
- pół szklanki posiekanych włoskich orzechów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 jajka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg rozdrobnić widelcem w sporej misce, dodać maślankę i wymieszać.
- Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do twarogu.
- Następnie dodać koperek, szczypiorek, orzechy, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać.
- Wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.