Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką

2020-05-07
Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką
Autor: Shutterstock Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką sprawdzi się w upały.
łatwy
30 min
4

Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką to bardzo smaczne danie na ciepłe dni. Zupa jest sycąca, dostarcza sporej dawki substancji odżywczych i świetnie smakuje na zimno, orzeźwia więc i odświeża.

Składniki

2 szklanki maślanki

1 pęczek rzodkiewki

kostka chudego twarogu

pół szklanki posiekanych włoskich orzechów

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

3 jajka

sól, pieprz

sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Twaróg rozdrobnić widelcem w sporej misce, dodać maślankę i wymieszać.

Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do twarogu.

Następnie dodać koperek, szczypiorek, orzechy, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać.

Wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska