Apetyczna sałata z rukolą, jajkami na twardo i rzodkiewką - wiosenna dawka witamin

2021-03-29
Apetyczna sałata z rukolą, jajkami na twardo i rzodkiewką -  wiosenna dawka witamin
Autor: Shutterstock Wiosenna sałatka w apetycznych  kolorach, pełna witamin, zdrowego białka i błonnika
łatwy
15 min
4

Sałata z rukolą, jajkami na twardo i rzodkiewką to świetna odpowiedź na nasze wiosenne zapotrzebowanie na więcej zielonego, na dania lżejsze i  bardziej kolorowe, a przede wszystkim na wiosenne braki witamin. Prosta do przygotowania, smakowita i pięknie prezentująca się kolorowa sałatka to idealny pomysł na lunch lub kolację.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 paczka mieszanych sałat lub pół główki sałaty  lodowej
  • paczka rukoli
  • pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka dymki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • Sos:
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę opłukać i osuszyć, rukolę także.  Jeżeli  używasz sałaty lodowej - porwij  ją palcami na mniejsze kawałki.
  • Jajka obrać, pokroić na półplasterki
  • Rzodkiewkę opłukać, pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać.
  • Sałaty wymieszać z rzodkiewką i  szczypiorkiem, ozdobić jajkami i  polać sosem.