Apetyczna sałata z rukolą, jajkami na twardo i rzodkiewką - wiosenna dawka witamin
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałata z rukolą, jajkami na twardo i rzodkiewką to świetna odpowiedź na nasze wiosenne zapotrzebowanie na więcej zielonego, na dania lżejsze i bardziej kolorowe, a przede wszystkim na wiosenne braki witamin. Prosta do przygotowania, smakowita i pięknie prezentująca się kolorowa sałatka to idealny pomysł na lunch lub kolację.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 paczka mieszanych sałat lub pół główki sałaty lodowej
- paczka rukoli
- pęczek rzodkiewki
- pół pęczka dymki
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- Sos:
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę opłukać i osuszyć, rukolę także. Jeżeli używasz sałaty lodowej - porwij ją palcami na mniejsze kawałki.
- Jajka obrać, pokroić na półplasterki
- Rzodkiewkę opłukać, pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać.
- Sałaty wymieszać z rzodkiewką i szczypiorkiem, ozdobić jajkami i polać sosem.