Cudowna sałatka z pieczonych buraków, rzodkiewek i cebuli - dawka zdrowia i przyjemności

2021-02-23
Cudowna sałatka z pieczonych buraków, rzodkiewek i cebuli - dawka zdrowia i przyjemności
Autor: Shutterstock Pieczone warzywa zachowują więcej smaku i  witamin niż te gotowane - dlatego zamiast gotować warzywa do sałatek - lepiej jest  je piec.
łatwy
25 min
4

Sałatka z pieczonych  buraków i  rzodkiewek to przepyszne i zdrowe danie, niedrogie i łatwe do przygotowania. Pieczone rzodkiewki zyskują na łagodności a ich smak jest doskonały. Polecamy  tę prostą sałatkę z 3 składników jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Składniki

500 g niewielkich buraków

3 pęczki rzodkiewki

2 niewielkie cebule szalotki lub dymki

Sos

3 łyżki oleju

1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

sól, pieprz i  ulubione zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki obierz, umyj, pokrój w półcentymetrowe plastry, a następnie skrop oliwą, oprósz solą i ziołami prowansalskimi, upiecz do miękkości w piekarniku na programie góra/dół i w temperaturze 160 stopni C (potrwa to około 1 godziny).

Na ostatnie 20 minut pieczenia wrzuć rzodkiewki, wcześniej także przekrojone na pół i skropione oliwą.

Upieczone warzywa przestudź.

Dodaj cebulę pokrojoną w cieniutkie półplasterki.

Całość polej sosem winegret. Gdy chcesz by sałatka była bardziej sycąca - możesz dodać ser feta lub mozzarella.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska