Cudowna sałatka z pieczonych buraków, rzodkiewek i cebuli - dawka zdrowia i przyjemności
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka z pieczonych buraków i rzodkiewek to przepyszne i zdrowe danie, niedrogie i łatwe do przygotowania. Pieczone rzodkiewki zyskują na łagodności a ich smak jest doskonały. Polecamy tę prostą sałatkę z 3 składników jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g niewielkich buraków
- 3 pęczki rzodkiewki
- 2 niewielkie cebule szalotki lub dymki
- Sos
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki obierz, umyj, pokrój w półcentymetrowe plastry, a następnie skrop oliwą, oprósz solą i ziołami prowansalskimi, upiecz do miękkości w piekarniku na programie góra/dół i w temperaturze 160 stopni C (potrwa to około 1 godziny).
- Na ostatnie 20 minut pieczenia wrzuć rzodkiewki, wcześniej także przekrojone na pół i skropione oliwą.
- Upieczone warzywa przestudź.
- Dodaj cebulę pokrojoną w cieniutkie półplasterki.
- Całość polej sosem winegret. Gdy chcesz by sałatka była bardziej sycąca - możesz dodać ser feta lub mozzarella.