Rzodkiewki na maśle - oryginalne i przepyszne smażone rzodkiewki

Rzodkiewki na maśle to pyszny sposób na przygotowanie tych wiosennych warzyw na ciepło. Idealne na weekendowe śniadanie, podane na przykład z jajkiem w koszulce. Mogą też stanowić doskonały dodatek do obiadu - jako jarzynka na ciepło
pęczek rzodkiewek na osobę
pęczek szczypiorku na 4-5 pęczków rzodkiewek
masło do smażenia
sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i miejsc z których wyrastają liście. Duże rzodkiewki kroimy na ćwiartki, mniejsze – na połowy.
Cebulkę ze szczypioru i sam szczypior drobno kroimy.
Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy rzodkiewki i cebulkę, co jakiś czas mieszając smażymy całość około 10-12 minut. Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przezroczyste.
Na koniec dodajemy szczypior, solimy, pieprzymy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozkładamy porcje na talerze, polewając rzodkiewki rozpuszczonym masłem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska