Rzodkiewki na maśle - oryginalne i przepyszne smażone rzodkiewki

2020-04-21
Rzodkiewki na maśle - oryginalne i przepyszne smażone rzodkiewki
Autor: Shutterstock Rzodkiewki na maśle - pyszny pomysł na wykorzystanie nowalijek
łatwy
15 min
4

Rzodkiewki na maśle to pyszny sposób na przygotowanie tych  wiosennych warzyw na ciepło. Idealne na weekendowe śniadanie, podane na przykład z jajkiem w koszulce. Mogą też stanowić doskonały dodatek do obiadu  - jako jarzynka na ciepło

Składniki

 pęczek  rzodkiewek na osobę

pęczek szczypiorku na 4-5 pęczków rzodkiewek

masło do smażenia

sól, pieprz i ulubione zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i miejsc z których wyrastają liście. Duże rzodkiewki kroimy na ćwiartki, mniejsze – na połowy.

Cebulkę ze szczypioru i sam szczypior drobno kroimy.

Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy rzodkiewki i cebulkę, co jakiś czas mieszając smażymy całość około 10-12 minut. Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przezroczyste.

Na koniec dodajemy szczypior, solimy, pieprzymy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozkładamy porcje na talerze, polewając rzodkiewki rozpuszczonym masłem.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska