Rzodkiewki na maśle - oryginalne i przepyszne smażone rzodkiewki
2021-04-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Rzodkiewki na maśle to pyszny sposób na przygotowanie tych wiosennych warzyw na ciepło. Idealne na weekendowe śniadanie, podane na przykład z jajkiem w koszulce. Mogą też stanowić doskonały dodatek do obiadu - jako jarzynka na ciepło
SKŁADNIKI
- pęczek rzodkiewek na osobę
- pęczek szczypiorku na 4-5 pęczków rzodkiewek
- masło do smażenia
- sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i miejsc z których wyrastają liście. Duże rzodkiewki kroimy na ćwiartki, mniejsze – na połowy.
- Cebulkę ze szczypioru i sam szczypior drobno kroimy.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy rzodkiewki i cebulkę, co jakiś czas mieszając smażymy całość około 10-12 minut. Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przezroczyste.
- Na koniec dodajemy szczypior, solimy, pieprzymy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozkładamy porcje na talerze, polewając rzodkiewki rozpuszczonym masłem.