Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką urozmaici kanapki na śniadanie lub kolację. Gdy zdecydujemy się niezbyt mocno rozdrobnić składniki - zamiast pasty otrzymamy pyszną sałatkę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6-7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 pęczek rzodkiewek
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka na twardo obierz i drobno posiekaj, wrzuć do miski.
- Rzodkiewki umyj,odetnij końcówki i również drobno pokrój, dodaj do jajek.
- Szczypiorek opłucz, otrzep z nadmiaru wody (lub osusz ręcznikiem papierowym) i posiekaj – wrzuć do miski.
- Dodaj wędzony twaróg, jogurt naturalny, wstępnie dopraw do smaku i wszystko wymieszaj widelcem – jednocześnie rozdrabniając twaróg.
- Przy okazji takiego działania jeszcze bardziej rozetrą się jajka i całość nabierze konsystencji pasty.
- Przy pokrojeniu składników w nieco grubsze kawałki i wkruszeniu twarogu, z tych samych składników możesz zrobić sałatkę.