Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką

2020-04-23
Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką
Autor: Shutterstock Prosta pasta jajeczna zyskuje na smaku i wyrazie gdy dodamy do niej wędzonego twarogu i rzodkiewki.
łatwy
15 min
4

Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką urozmaici kanapki na śniadanie lub kolację. Gdy zdecydujemy się niezbyt mocno rozdrobnić składniki - zamiast  pasty otrzymamy pyszną sałatkę.

Składniki

6-7 jajek ugotowanych na twardo

1 pęczek rzodkiewek

250 g twarogu wędzonego

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka na twardo obierz i drobno posiekaj, wrzuć do miski.

Rzodkiewki umyj,odetnij końcówki i również drobno pokrój, dodaj do jajek.

Szczypiorek opłucz, otrzep z nadmiaru wody (lub osusz ręcznikiem papierowym) i posiekaj – wrzuć do miski.

Dodaj wędzony twaróg, jogurt naturalny, wstępnie dopraw do smaku i wszystko wymieszaj widelcem – jednocześnie rozdrabniając twaróg.

Przy okazji takiego działania jeszcze bardziej rozetrą się jajka i całość nabierze konsystencji pasty.

Przy pokrojeniu składników w nieco grubsze kawałki i wkruszeniu twarogu, z tych samych składników możesz zrobić sałatkę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska