Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką

2021-03-29
Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką
Autor: Shutterstock Prosta pasta jajeczna zyskuje na smaku i wyrazie gdy dodamy do niej wędzonego twarogu i rzodkiewki.
łatwy
15 min
4

Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką urozmaici kanapki na śniadanie lub kolację. Gdy zdecydujemy się niezbyt mocno rozdrobnić składniki - zamiast  pasty otrzymamy pyszną sałatkę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 250 g twarogu wędzonego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka na twardo obierz i drobno posiekaj, wrzuć do miski.
  • Rzodkiewki umyj,odetnij końcówki i również drobno pokrój, dodaj do jajek.
  • Szczypiorek opłucz, otrzep z nadmiaru wody (lub osusz ręcznikiem papierowym) i posiekaj – wrzuć do miski.
  • Dodaj wędzony twaróg, jogurt naturalny, wstępnie dopraw do smaku i wszystko wymieszaj widelcem – jednocześnie rozdrabniając twaróg.
  • Przy okazji takiego działania jeszcze bardziej rozetrą się jajka i całość nabierze konsystencji pasty.
  • Przy pokrojeniu składników w nieco grubsze kawałki i wkruszeniu twarogu, z tych samych składników możesz zrobić sałatkę.