Rzodkiewkowa z gorgonzolą - oryginalna wiosenna zupa

2021-03-29
Rzodkiewkowa z gorgonzolą
Autor: Shutterstock Rzodkiewkowa z gorgonzolą smakuje wybornie.
łatwy
30 min
4

Zupa z rzodkiewek - to już brzmi ciekawie, a gdy jeszcze dodamy do niej ser pleśniowy, wyjdzie nam bardzo oryginalne danie. I do tego bardzo smaczne. Zupę rzodkiewkowa z gorgonzolą możemy przygotować na co dzień lub podawać na letnich przyjęciach. Zawsze zrobi wrażenie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie sera gorgonzola

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zagotować w bulionie.
  • Rzodkiewki umyć i pokroić w plastry, listki posiekać drobno. Udusić na maśle i dodać do zupy.
  • Zupę gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Śmietanę wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Zaprawić zupę i ponownie zagotować.
  • Ser pokroić w drobną kostkę i posypać nim zupę przed podaniem.