Rzodkiewkowa z gorgonzolą - oryginalna wiosenna zupa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z rzodkiewek - to już brzmi ciekawie, a gdy jeszcze dodamy do niej ser pleśniowy, wyjdzie nam bardzo oryginalne danie. I do tego bardzo smaczne. Zupę rzodkiewkowa z gorgonzolą możemy przygotować na co dzień lub podawać na letnich przyjęciach. Zawsze zrobi wrażenie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka masła
- 2 pęczki rzodkiewki
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie sera gorgonzola
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zagotować w bulionie.
- Rzodkiewki umyć i pokroić w plastry, listki posiekać drobno. Udusić na maśle i dodać do zupy.
- Zupę gotować aż ziemniaki będą miękkie.
- Śmietanę wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Zaprawić zupę i ponownie zagotować.
- Ser pokroić w drobną kostkę i posypać nim zupę przed podaniem.