Sałatka z buraków z rzodkiewkami
2021-02-23

łatwy
25 min
4
Sałatka z buraków z rzodkiewkami to doskonały dodatek do obiadu wczesną wiosną. Burak ćwikłowy kojarzy nam się głównie z czerwonym barszczem, ćwikłą i buraczkami na ciepło. Tymczasem może być bazą nie tylko dla rozmaitych sałatek, ale także surówek. A że ma wiele walorów odżywczych, warto nim urozmaicić jadłospis.
Składniki
4 duże buraki
pęczek rzodkiewek
4 łyżki kwaśnej śmietany,
1-2 szklanki octu winnego
łyżka posiekanego koperku
4 liście zielonej sałaty
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Obierz ugotowane buraki i zanurz je na dwie godziny w occie.
Odsącz, a następnie wydrąż w nich wgłębienia.
Umyj rzodkiewki i pokrój je w kostkę. Dodaj do nich śmietanę doprawioną solą i pieprzem.
Napełnij masą wydrążone buraki i posyp je koperkiem.