Sałatka z buraków z rzodkiewkami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka z buraków z rzodkiewkami to doskonały dodatek do obiadu wczesną wiosną. Burak ćwikłowy kojarzy nam się głównie z czerwonym barszczem, ćwikłą i buraczkami na ciepło. Tymczasem może być bazą nie tylko dla rozmaitych sałatek, ale także surówek. A że ma wiele walorów odżywczych, warto nim urozmaicić jadłospis.
SKŁADNIKI
- 4 duże buraki
- pęczek rzodkiewek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1-2 szklanki octu winnego
- łyżka posiekanego koperku
- 4 liście zielonej sałaty
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ugotowane buraki i zanurz je na dwie godziny w occie.
- Odsącz, a następnie wydrąż w nich wgłębienia.
- Umyj rzodkiewki i pokrój je w kostkę. Dodaj do nich śmietanę doprawioną solą i pieprzem.
- Napełnij masą wydrążone buraki i posyp je koperkiem.