Chłodnik wiosenny z ogórków i rzodkiewek: przepis
2021-04-01
łatwy
25 min
4
Chłodnik to idealne danie, gdy z nieba leci żar. Delikatny chłodnik z ogórków i rzodkiewek jest łatwy i szybki do przygotowania i bardzo zdrowy. Warto go przygotować w upalne dni.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kubki po 330 ml jogurtu greckiego
- pól kubka śmietany 18%
- pól szklanki wody przegotowanej
- 2 średnie ogórki węże
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- sól morska
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurty mieszamy ze śmietaną i wodą.
- Ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, rzodkiewki w plasterki, koperek drobno siekamy.
- Wszystkie warzywa dodajemy do jogurtu z wodą i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Schładzamy w lodówce 2 godziny. Można podawać z jajkiem na twardo.