Smażona rzodkiewka: przepis na pyszną przekąskę

2020-04-30
shutterstock_1379735480.jpg
Autor: Shutterstock Smażona rzodkiewka to pyszne danie lub dodatek
łatwy
30 min
4

Smażona rzodkiewka to pyszna przekąska. Można ją potraktować jako danie główne podane z bagietką i kieliszkiem białego wina lub jako dodatek do smażonego mięsa. Przygotowanie smażonej rzodkiewki jest banalnie proste. 

Składniki

3 duże pęczki rzodkiewek

2 łyżki masła klarowanego lub oleju

2 łyżki octu winnego

2 łyżeczki natki pietruszki

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rzodkiewkę umyć, odciąć nać, pozostawiając krótko przycięte łodyżki. Przekroić na pół, a jeśli są większe to na cztery kawałki. Osuszyć na papierowym ręczniku. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać rzodkiewki i smażyć do lekkiego zrumienienia. 

Posolić, popieprzyć do smaku. Dodać ocet i zamieszać. 

Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek