Smażona rzodkiewka: przepis na pyszną przekąskę

2021-03-29
shutterstock_1379735480.jpg
Autor: Shutterstock Smażona rzodkiewka to pyszne danie lub dodatek
łatwy
30 min
4

Smażona rzodkiewka to pyszna przekąska. Można ją potraktować jako danie główne podane z bagietką i kieliszkiem białego wina lub jako dodatek do smażonego mięsa. Przygotowanie smażonej rzodkiewki jest banalnie proste. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 3 duże pęczki rzodkiewek
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewkę umyć, odciąć nać, pozostawiając krótko przycięte łodyżki. Przekroić na pół, a jeśli są większe to na cztery kawałki. Osuszyć na papierowym ręczniku. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać rzodkiewki i smażyć do lekkiego zrumienienia. 
  • Posolić, popieprzyć do smaku. Dodać ocet i zamieszać. 
  • Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.