Smażona rzodkiewka: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smażona rzodkiewka to pyszna przekąska. Można ją potraktować jako danie główne podane z bagietką i kieliszkiem białego wina lub jako dodatek do smażonego mięsa. Przygotowanie smażonej rzodkiewki jest banalnie proste.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 3 duże pęczki rzodkiewek
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewkę umyć, odciąć nać, pozostawiając krótko przycięte łodyżki. Przekroić na pół, a jeśli są większe to na cztery kawałki. Osuszyć na papierowym ręczniku.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać rzodkiewki i smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Posolić, popieprzyć do smaku. Dodać ocet i zamieszać.
- Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.