Jagoda kamczacka – co to za owoc, jakie ma właściwości i jak ją jeść?
Jagoda kamczacka to nie tylko nowy hit w ogrodzie, ale i w kuchni. Te drobne, granatowe owoce nazywane są superowocami – pełne witamin, antyoksydantów i wyjątkowego, lekko cierpkiego smaku. Świetnie sprawdzają się w przetworach: dżemach, sokach, nalewkach. Są pyszne, zdrowe i modne – idealne do kuchni w stylu eko i slow food.

Spis treści
Pochodzenie jagody kamczackiej
Wiciokrzew siny, inaczej jagoda kamczacka, pochodzi z północno-wschodniej Azji. Od kilkunastu lat również uprawiany na plantacjach w Europie, w tym Polsce, i w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. To bardzo odporna na mróz roślina. Krzewy w sprzyjających warunkach dorastają do 1,5 m wysokości. Owocem jest ciemnogranatowa wydłużona jagoda pokryta woskowym nalotem. W Polsce zbiór owoców następuje na początku czerwca.
Wartość odżywcza
Jagody kamczackie, czyli owoce wiciokrzewu sinego bogate są w związki o właściwościach silnie przeciwutleniających. Głównie są to związki fenolowe: antocyjany, flawanole (25−45%), kwasy hydroksycynamonowe oraz flawanony. Owoce te są także cennym źródłem makroelementów, witaminy C oraz, w mniejszym stopniu, witamin z grupy B.
Porcja 100 g owoców jagody kamczackiej ma wartość okołu 46 kcal.
Właściwości jagody kamczackiej
Związki fenolowe występujące w owocach wiciokrzewu sinego mają właściwości przeciwzapalne. W tym upatruje się ich wpływ na zapobieganie chorobom metabolicznym, takim jak otyłość i cukrzyca. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej owoce jagody kamczackiej stosuje się w profilaktyce miażdżycy, również jako środek na obniżenie ciśnienia krwi.
Posiadają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Związki zawarte w owocach wiciokrzewu sinego wykorzystuje się w profilaktyce chorób jamy ustnej o podłożu bakteryjnym. W łagodzeniu ostrych stanów zapalnych oczu, dla poprawy ostrości wzroku. Również w zapobieganiu zakażeniom układu moczowego.
Związki przeciwutleniające, zawarte w jagodzie kamczackiej, stanowią ochronę przeciw szkodliwemu działaniu promieniowania UV-A i UV-B, powodującego fotouszkodzenia skóry, przyspieszenie procesów starzenia i uszkodzenia. Antocyjany, główna grupa związków występujących w owocach wiciokrzewu sinego, mają silne działanie przeciwnowotworowe.
Zastosowanie kulinarne
Jagody kamczackie w smaku są słodko-kwaśne. Stanowią bardzo przyjemną mieszankę smaków borówki czernicy (czarnej jagody), borówki amerykańskiej i jeżyny. Ich miąższ oraz sok jest zabarwiony na ciemnoczerwono.
Owoce zjada się na surowo. Mieszkańcy strefy podbiegunowej suszą i mrożą owoce. Współcześnie jagody kamczackie przerabia się także na dżemy i wina, bardzo popularne w Japonii.
Warto wiedzieć, że właściwości związków przeciwutleniających zawartych w owocach są niezmienne mimo gotowania. Przetwory z owoców jagody kamczackiej zachowują całe dobrodziejstwo antyoksydacyjne.
Polecamy przepis na: Dżem z jagody kamczackiej oraz Nalewka z jagody kamczackiej