Dżem z jagody kamczackiej: przepis na superfood w słoiczku

2025-06-05
Dżem z jagody kamczackiej
Autor: Shutteratock/ Archiwum prywatne Dżem z jagody kamczackiej zachowuje wszystkie właściwości przypisywane jej owocom.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dżem z jagody kamczackiej to owocowa bomba smaku i zdrowia – intensywny, lekko cierpki i pełen witamin. Przygotujesz go łatwo, a efekt zaskoczy nawet fanów tradycyjnych borówek. Jeśli jeszcze nie znasz jagody kamczackiej, czas dać jej szansę – zwłaszcza w tak pysznej formie!

Jagoda kamczacka - z Azji do Polski

Jagoda kamczacka popularna jest w północnej Azji, a z powodzeniem uprawiana również w północnych częściach Ameryki i Europy, m.in w Polsce. Nasz umiarkowany klimat bardzo jej sprzyja. I to jest świetna wiadomość, bo owoc ten to rewelacyjna porcja składników prozdrowotnych. Drobne owoce coraz chętniej uprawiane są w naszym kraju i miejmy nadzieję, ze szybko zyskają sobie popularność.

Zastosowania jagody kamczackiej

Po pierwsze owoce te są bardzo smaczne na surowo. Dojrzale jagody mają słodko-kwaskowy smak i przyjemny aromat. Są znakomitym dodatkiem do deserów i koktajli. Surowe owoce są też świetnym dodatkiem do letnich ciast. Nadają się również na przetwory, a dżem z nich przygotowany to genialny dodatek do deserów, kremów jak i sosów. Nadaje im piękny, głęboki kolor i kwaskowy posmak.

Przepis na dżem z jagód kamczackich

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody i cukier wsypujemy do rondla.
  • Na wolnym ogniu gotujemy około godziny.
  • Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików.
  • Zakręcamy słoiki.
  • Słoiki okrywamy kocem. 
  • Gdy słoiki wystygną opatrujemy je nalepką z nazwą dżemu i datą zamknięcia. 
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Redakcja
więcej