Dżem z jagody kamczackiej: przepis na domowe przetwory

Dżem z jagody kamczackiej: przepis na domowe przetwory

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem z jagody kamczackiej zachowuje wszystkie właściwości przypisywane jej owocom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dżem z jagody kamczackiej jest pyszny. Walorami smakowymi i odżywczymi dorównuje przetworom z czarnej jagody (borówki czernicy). Jest też łatwy w przygotowaniu. Oto przepis na dżem z jagody kamczackiej, czyli wiciokrzewu sinego. 

Składniki

  • 1 kg owoców jagody kamczackiej
  •  
  • 30 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jagody i cukier wsypujemy do rondla.

  • Na wolnym ogniu gotujemy około godziny.

  • Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików.

  • Zakręcamy słoiki.

  • Słoiki okrywamy kocem. 

  • Gdy słoiki wystygną opatrujemy je nalepką z nazwą dżemu i datą zamknięcia. 

Ocena: 3