Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Dżem z jagody kamczackiej: przepis na domowe przetwory

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Dżem z jagody kamczackiej zachowuje wszystkie właściwości przypisywane jej owocom.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Dżem z jagody kamczackiej jest pyszny. Walorami smakowymi i odżywczymi dorównuje przetworom z czarnej jagody (borówki czernicy). Jest też łatwy w przygotowaniu. Oto przepis na dżem z jagody kamczackiej, czyli wiciokrzewu sinego.
Składniki
- 1 kg owoców jagody kamczackiej
- 30 dag cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Jagody i cukier wsypujemy do rondla.
Na wolnym ogniu gotujemy około godziny.
Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików.
Zakręcamy słoiki.
Słoiki okrywamy kocem.
Gdy słoiki wystygną opatrujemy je nalepką z nazwą dżemu i datą zamknięcia.