Krupnik na podrobach z bobem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Krupnik na podrobach z bobem to miła odmiana codziennych posiłków. Co ciekawe, nim do Polski trafiły ziemniaki, bób często gościł na stołach naszych przodków, jako danie główne, ale także dodawano go do krupniku. W sezonie na bób warto wypróbować ten przepis, ale można go przygotować o każdej porze roku z bobem konserwowym lub mrożonym. Użycie do przygotowania wywaru podrobów drobiowych pozwala nieco zaoszczędzić na domowym budżecie. Krupnik z bobem zachwyci was i waszych bliskich.
Zobacz, jak ugotować bób:
SKŁADNIKI
- 25 dag podrobowych drobiowych: serc lub żołądków albo obu na raz
- 10 dag kaszy jęczmiennej typu "pęczak" albo innej
- 25 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por)
- 25 dag ugotowanego i obranego bobu lub 1 puszka bobu (obrać z łupinek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podrobów i warzyw ugotować wywar. Gdy podroby będą miękkie, wyjąć je i pokroić. Wyjąć również warzywa i pokroić.
- Oddzielnie ugotować bób. Jeśli użyjecie bobu z puszki, możecie ominąć ten etap. Gotowany bób należy obrać.
- Do wywaru dodać kaszę i gotować, aż się rozklei, to jest ok. 15-20 minut.
- Dodać bób, pokrojone podroby i warzywa, zagotować, zdjąć z ognia. Na koniec dodać łyżkę surowego masła, zamieszać i podawać.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.