Kasza jaglana: jak ugotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka?

Kasza jaglana: jak ugotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka?

Autor Zdjęcia: photos.com

Dla wielu gotowanie kaszy jaglanej stanowi wyzwanie - warto wyjść mu naprzeciw z odpowiednią wiedzą!

Kasza jaglana ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne jest coraz częściej jadana. Wiele osób uważa ją za niezbyt smaczną. Warto wiedzieć, że jej gorzkawy smak można wyeliminować, odpowiednio ją gotując. Wbrew pozorom nie jest to zadanie proste, ale na szczęście nie zabiera dużo czasu. Sprawdź, jak ugotować kaszę jaglaną, tak by pozbyć się gorzkiego posmaku.

Kasza jaglana jest najbardziej lekkostrawnym produktem zbożowym. Zwiera m.in. witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę oraz krzemionki. Polecana jest w problemach z cerą, włosami, paznokciami, przy chorobach górnych dróg oddechowych (doskonale leczy katar!), a także schorzeniach stawów, trzustki, wątroby, jelit czy nerek. Można ją jadać na słodko (z bakaliami, świeżymi owocami, syropami itp.) oraz na wytrawnie, np. z duszonymi warzywami czy z sosami i mięsem - zamiast makaronu, klusek czy ziemniaków.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby pozbyć się gorzkiego smaku?

Nie każdemu kasza jaglana odpowiada z racji lekkiej goryczki, jaką się wyczuwa podczas jedzenia. Gorzki smak kaszy można jednak usunąć, dokładnie płucząc kaszę przed gotowaniem, obficie przelewając ją na sicie najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem (również bardzo obficie).

Kasze jaglaną gotujemy na dwa sposoby: albo zalewając niewielką ilością wrzątku i mieszając, aż stanie się miękka (w razie potrzeby trzeba wrzątku dolewać), albo zalewając ją wrzątkiem tak, by pokrył ziarenka z 1-centymetrowym „zapasem” i mieszając, aż wchłonie wodę. Wtedy zawijamy garnek z kaszą w ściereczkę i kilka warstw gazet czy koc i ostawiamy na 1-2 godziny. Wtedy jest sypka i przyjemna w smaku.

Artykuły z tej kategorii