W jakich produktach znajduje się gluten?
Gluten: być może wiele o nim słyszałeś: przede wszystkim to, że jest sprawcą uczulenia, ale do końca nie wiesz, co się kryje pod tą nazwą. Gluten to nic innego jak mieszanka białek roślinnych: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.
Spis treści
- Gluten: w jakich produktach możemy go znaleźć?
- Gluten - dlaczego jest go tak dużo?
- Czy glutenu da się w ogóle uniknąć?
Wydawać by się mogło, że wyeliminowanie glutenu z diety wcale nie jest takie trudne: wystarczy unikać spożywania wymienionych wcześniej zbóż. Nic bardziej mylnego! Gluten możemy spotkać w potrawach, w których teoretycznie nigdy byśmy się go nie spodziewali.
Gluten: w jakich produktach możemy go znaleźć?
Rodzice dzieci uczulonych na gluten bardzo szybko się przekonają, żeby koniecznie czytać etykiety produktów. Mogą bowiem zawierać go produkty takie jak: ketchup, różnego rodzaju wędliny i mięsa (mielone), produkty garmażeryjne, lody, przetwory owocowe takie jak marmolady czy np. chipsy. Zatem, jeśli mowa o produktach gotowych, to zanim trafią na talerz naszego dziecka, koniecznie powinniśmy poznać ich skład.
Gluten - dlaczego jest go tak dużo?
Gluten jest wszechobecny w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości klejące. Jest niezastąpionym "spoiwem" wielu produktów, nadającym im konieczną plastyczność oraz wymaganą strukturę.
Czy glutenu da się w ogóle uniknąć?
Tak, a nawet (w przypadku uczulenia) trzeba! Spożycie glutenu przez alergika może być niebezpieczne dla jego zdrowia. Rozwiązaniem na pewno jest samodzielne przygotowywanie posiłków dla dzieci lub zaopatrywanie się w żywność w specjalnych sklepach. Ze względu na coraz większą popularność tego rodzaju uczulenia, nawet w zwykłych sklepach spożywczych możemy już spotkać produkty bezglutenowe np. mąką czy makaron. Produkty bezglutenowe oznaczane są symbolem przekreślonego kłosa.