Roślinne zamienniki mleka
Mleko to produkt, który towarzyszy człowiekowi od chwili narodzin. Najpierw w postaci mleka matki, potem naleśników i kakao, aż wreszcie białej kawy. Co jednak zrobić w przypadku, gdy chcemy zastąpić mleko krowie roślinnym zamiennikiem? Jakie mleko wybrać? Zobaczcie sami.
Mleko migadałowe
Mleko migdałowe w porównaniu z mlekiem krowim zawiera mniej tłuszczów nasyconych i więcej tłuszczów nienasyconych. Zdrowe tłuszcze w mleku migdałowym mogą pomóc ludziom schudnąć i utrzymać wagę. Mleko migdałowe jest niskokaloryczne. Ma również niską zawartość białka. Dlatego nie poleca się tego mleka dzieciom, rekonwalescentom i osobom niedożywionym. Zawiera jednak substancje zdrowotne niezwykle cenne dla osób cierpiących na refluks albo schorzenia układu trawiennego. Świetnie nadaje się do naleśników, płatków i ciast oraz wszelkiego rodzaju zabielanych kaw. Zobacz >>> Przepis, jak zrobić w domu mleko migdałowe
Mleko owsiane
Mleko owsiane ma łagodny, kremowy smak, dzięki czemu nadaje się do zbożowych płatków, gorących napojów i do samodzielnego picia. Mleko owsiane nie jest odpowiednie dla osób z nadwrażliwością na gluten bez celiakii lub z celiakią . Mleko owsiane bez dodatków smakowych ma największą ilość kalorii i węglowodanów. Cukier zawarty w owsianym zamienniku mleka jest jak najbardziej naturalny, ale to jednak nadal czyste węglowodany.
Mleko owsiane na równie z mlekiej sojowym zapewnia więcej ryboflawiny, czyli witaminy B2, niż mleko krowie. Wielu producentów dodaje do mleka owsianego dodatkowe witaminy i minerały, aby zwiększyć wartość odżywczą napoju.
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe do doskonałe rozwiązanie nie tylko dla osób nietolerujących laktozy, ale również dla tych, którzy mają podwyższony poziom złego cholesterolu LDL. Dietetyce zwracają jednak szczególną uwagę na to, że nie zawiera ono odpowiednich ilości witamin A i D, dodawanych przez producentów do mleka ryżowego, które można kupić w sklepie. Niemniej jednak napój ten jest bardzo smaczny, a dodatkowo można urozmaicić jego smak za pomocą cynamonu czy wanilii. Zobacz >>> PRZEPIS, JAK ZROBIĆ MLEKO RYŻOWE
Mleko sojowe
Mleko sojowe to najpopularniejszy rodzaj mleka roślinnego. Bardzo często można spotkać je w kawiarniach, jako dodatek do kawy, który nie zawiera laktozy. Poleca się je szczególnie weganom, którzy muszą zwracać uwagę na to, aby w ich diecie nie brakowało substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mleko sojowe jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B. Zobacz >>> PRZEPIS, JAK ZROBIĆ MLEKO SOJOWE
Warto pamiętać, że mleko sojowe pomimo niezaprzeczalnych zalet, posiada również swoje wady. Niektórzy ludzie nie lubią smaku mleka sojowego. Aby zamaskować fasolowy smak tego napoju, producenci czasami dodają inne aromaty i cukry. Osoby, które chcą ograniczyć spożycie cukru, powinny pamiętać o tych dodatkach.
Lekarze przestrzegają, aby dzieci poniżej 3 roku życia z alergią na białko mleka krowiego unikały picia mleka sojowego, ponieważ mogą być również uczulone na soję.
Mleko kokosowe
Mleko z orzecha kokosowego zawiera dużo błonnika oraz witamin z grupy B, witaminę C oraz witaminę E. Miąższ kokosa jest bogaty również w liczne substancje mineralne, wśród których znajdują się: magnez, fosfor, wapń, żelazo i selen. Nie zawiera barwników, ani konserwantów, a jego smak jest jeszcze lepszy od tradycyjnego mleka krowiego. A na dodatek z 200 g wiórków kokosowych powstaje aż półtora litra mleka kokosowego. Sprawdź, jak przygotować >>> MLEKO KOKOSOWE