Jak zrobić mleko ryżowe? Przepis dla wegan i nie tylko

2021-03-29
Domowe mleko ryżowe
Autor: thinkstockphotos.com Analogicznie jak mleko ryżowe możemy przygotować to na bazie orzechów czy płatków owsianych
łatwy
15 min
4

Wegańskie mleko ryżowe w sklepie kosztuje dość dużo, a łatwo można je zrobić samemu. Potrzebne są tylko ryż i woda. W podobny sposób można zrobić mleko roślinne z innych zbóż, orzechów albo z nasion. Polecamy płatki owsiane, migdały, orzechy włoskie i laskowe, wiórki kokosowe, sezam oraz słonecznik.

SKŁADNIKI

  • szklanka ryżu
  • 1,25 l wody
  • opcjonalnie do smaku: sól, cukier, miód, kakao itp.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby zrobić mleko ryżowe, zalewamy szklankę ryżu wodą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia ziarna płuczemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy litr wody i starannie miksujemy.
  • Na koniec przecedzamy całość przez gazę lub sitko z małymi oczkami i roślinne mleko jest już gotowe.
  • Do smaku można dodać szczyptę soli, cukier, miód, kakao, aromat waniliowy, cynamon. Tak przygotowane mleko trzeba przechowywać w lodówce w szklanej butelce (do 3 dni!).