Jak zrobić mleko ryżowe? Przepis dla wegan i nie tylko
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wegańskie mleko ryżowe w sklepie kosztuje dość dużo, a łatwo można je zrobić samemu. Potrzebne są tylko ryż i woda. W podobny sposób można zrobić mleko roślinne z innych zbóż, orzechów albo z nasion. Polecamy płatki owsiane, migdały, orzechy włoskie i laskowe, wiórki kokosowe, sezam oraz słonecznik.
SKŁADNIKI
- szklanka ryżu
- 1,25 l wody
- opcjonalnie do smaku: sól, cukier, miód, kakao itp.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby zrobić mleko ryżowe, zalewamy szklankę ryżu wodą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia ziarna płuczemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy litr wody i starannie miksujemy.
- Na koniec przecedzamy całość przez gazę lub sitko z małymi oczkami i roślinne mleko jest już gotowe.
- Do smaku można dodać szczyptę soli, cukier, miód, kakao, aromat waniliowy, cynamon. Tak przygotowane mleko trzeba przechowywać w lodówce w szklanej butelce (do 3 dni!).