Mleko sojowe - jakie ma właściwości? Przepis na mleko sojowe
Mleko sojowe to najpopularniejszy rodzaj mleka roślinnego. Obecnie można znaleźć je niemal we wszystkich kawiarniach, jako zamiennik mleka krowiego. Sprawdź, jak przygotować ten sojowy smakołyk w domu i poznaj jego właściwości zdrowotne.
Mleko sojowe - właściwości
Mleko sojowe to najpopularniejszy rodzaj mleka roślinnego. Bardzo często można spotkać je w kawiarniach, jako dodatek do kawy, który nie zawiera laktozy. Poleca się je szczególnie weganom, którzy muszą zwracać uwagę na to, aby w ich diecie nie brakowało substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mleko sojowe jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B.
Warto pamiętać, że mleko sojowe pomimo niezaprzeczalnych zalet, posiada również swoje wady. Jest ciężkostrawne może powodować alergie.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka soi
- 6 szklanek wody
- ksylitol do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soję należy moczyć przez całą noc w 3 szklankach wody.
- Rano trzeba umieścić napęczniałe ziarna wraz z wodą, w której się moczyły w garnku.
- Następnie do całości dolać pozostałą wodę i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu.
- Soję wraz z wodą należy miksować w blenderze przez 5-7 minut, a następnie odcisnąć przez gazę jałową. Powstały biały płyn to mleko sojowe.