Mleko sojowe - jakie ma właściwości? Przepis na mleko sojowe

2021-03-29
Mleko sojowe - jakie ma właściwości? Przepis na mleko sojowe
Autor: Shutterstock Mleko sojowe - pyszny zamiennik mleka krowiego. 
łatwy
20 min
4

Mleko sojowe to najpopularniejszy rodzaj mleka roślinnego. Obecnie można znaleźć je niemal we wszystkich kawiarniach, jako zamiennik mleka krowiego. Sprawdź, jak przygotować ten sojowy smakołyk w domu i poznaj jego właściwości zdrowotne.

Mleko sojowe - właściwości

Mleko sojowe to najpopularniejszy rodzaj mleka roślinnego. Bardzo często można spotkać je w kawiarniach, jako dodatek do kawy, który nie zawiera laktozy. Poleca się je szczególnie weganom, którzy muszą zwracać uwagę na to, aby w ich diecie nie brakowało substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mleko sojowe jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B.

Warto pamiętać, że mleko sojowe pomimo niezaprzeczalnych zalet, posiada również swoje wady. Jest ciężkostrawne  może powodować alergie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka soi
  • 6 szklanek wody
  • ksylitol do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soję należy moczyć przez całą noc w 3 szklankach wody.
  • Rano trzeba umieścić napęczniałe ziarna wraz z wodą, w której się moczyły w garnku. 
  • Następnie do całości dolać pozostałą wodę i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu.
  • Soję wraz z wodą należy miksować w blenderze przez 5-7 minut, a następnie odcisnąć przez gazę jałową. Powstały biały płyn to mleko sojowe.