Zamiast kupować, robię sama. Domowa pasta pistacjowa nie ma sobie równych

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Orzechy pistacjowe ostatnio są niezwykle popularne. Nic dziwnego, ponieważ smakują wyśmienicie i zawierają mnóstwo prozdrowotnych składników odżywczych. Jednym z przysmaków, które można przygotować z tych orzechów, jest pasta pistacjowa. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na znakomitą domową pastę pistacjową.
Czy pasta pistacjowa i krem pistacjowy to to samo?
Jak się okazuje, pasta pistacjowa i krem pistacjowy to dwa zupełnie inne produkty. Pasta pistacjowa składa się ze zmielonych orzechów pistacjowych bez żadnych dodatków. Natomiast do kremu pistacjowego dodaje się inne składniki. Krem z orzechów pistacjowych można dosłodzić cukrem lub miodem. Smak podkręca się białą czekoladą, która sprawia, że zyskuje kremową konsystencję.
Z czego zrobić pastę pistacjową?
Do przygotowania domowej pasty pistacjowej wykorzystuje się tylko jeden produkt. Są to orzechy pistacjowe, które można kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Do domowej pasty najlepsze są pistacje niesolone. Pasta przygotowana tylko z pistacji jest pyszna, aromatyczna i bogata w wiele prozdrowotnych składników odżywczych.
Warto wiedzieć, że orzechy pistacjowe są źródłem białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B oraz potasu, miedzi, magnezu i fosforu. To skarbnica antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników.
Regularne spożywanie orzechów pistacjowych korzystnie wpływa na pracę serca i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Pistacje dbają o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru. Mają dobry wpływ na pamięć i koncentrację. Dają uczucie sytości, mają niski indeks glikemiczny i są bezglutenowe.
Jak zrobić domową pastę pistacjową?
Pasta pistacjowa to produkt, który można kupić w wielu sklepach. Jednak jej cena może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego nie ma co przepłacać i słoiczek pysznej domowej pasty pistacjowej można zrobić samodzielnie. Pełna smaku i zdrowia pasta składająca się w stu procentach tylko z orzechów pistacjowych jest łatwa i szybka.
Jak zrobić pastę pistacjową samemu? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne, a wrażenia smakowe zachwycają. Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków. Przyda się mocny blender kielichowy, który zamieni orzechy w pastę o płynnej konsystencji. Mielenie orzechów trwa około 10 minut.
- 1. krok – uprażenie pistacji w piekarniku
- 2. krok – zmielenie pistacji w blenderze
- 3. krok – przełożenie domowej pasty pistacjowej do słoiczka
SKŁADNIKI
- 200 g pistacji (waga bez łupinek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane z łupinek pistacje równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 7 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Pistacje przesypać do blendera kielichowego i zacząć mielić na małych obrotach. Stopniowo zwiększać obroty i robić przerwy. Od czasu do czasu zeskrobać zmielone orzechy ze ścianek.
- Kiedy zmielone pistacje nabiorę płynnej konsystencji, przełożyć do słoiczka.
- Podawać jako przekąskę lub wykorzystać do naleśników, placków, ciast i deserów.