Już nie piekę chleba na drożdżach. Teraz robię go z płatków owsianych i jogurtu

chleb owsiany na jogurcie
Autor: Shutterstock Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem. W mig zrobisz pyszny i zdrowy domowy chleb.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i miękki środek pachnący orzechami. Chleb owsiany na jogurcie to hit wśród przepisów na domowe pieczywo. Jego przygotowanie jest łatwe i ekspresowe. Smakuje wyśmienicie i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Przekonajcie się sami i wybierzecie przepis na chleb z płatków owsianych i jogurtu.

Czy chleb owsiany jest zdrowy?

Chleb owsiany to pyszna i zdrowa alternatywa dla pieczywa z mąki pszennej, którego raczej powinno się unikać. Upieczony według tego przepisu pyszny domowy chleb jest pełen prozdrowotnych składników. Płatki owsiane od lat promowane są jako jeden z najzdrowszych produktów, który ma wszechstronne zastosowanie. Chleb owsiany na jogurcie jest bogaty w błonnik i białko. Pozytywnie wpływa na układ trawienny i wspomaga przemianę materii.

Z czego zrobić chleb owsiany?

Do przygotowania ciasta na chleb owsiany wykorzystuje się kilka składników, które z łatwością można w wielu sklepach. Na liście potrzebnych produktów nie ma ani mąki pszennej, ani drożdży. Jeżeli zdrowo się odżywiacie, większość składników na pewno macie w domu.

Co więc jest niezbędne, aby upiec pyszny i zdrowy chleb owsiany? Lista składników jest w miarę krótka.

  • płatki owsiane
  • jogurt naturalny
  • jajka
  • dodatki – orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam
  • sól
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić chleb owsiany na jogurcie?

Przepis na domowy chleb z płatków owsianych nie jest skomplikowany. To ekspresowy przepis na zdrowe domowe pieczywo. Dzięki temu, że do ciasta nie dodaje się drożdży, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i wstawić do piekarnika.

Jak więc upiec najlepszy i pełen zdrowia chleb owsiany na jogurcie naturalnym? Z tym przepisem zawsze się udaje i zachwyca smakiem.

  • 1. krok – wymieszanie płatków owsianych z pozostałymi suchymi składnikami
  • 2. krok – połączenie suchych składników z jajkami i jogurtem naturalnym
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy
  • 4. krok – upieczenie chleba owsianego na jogurcie w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, proszek do pieczenia i sól przesypać do miski. Wymieszać. Odsypać 1 łyżkę do posypania chleba.
  • Wbić jajka i dodać jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i posypać mieszanką suchych składników.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej