Już nie piekę chleba na drożdżach. Teraz robię go z płatków owsianych i jogurtu
Dieta wegetariańska
Jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i miękki środek pachnący orzechami. Chleb owsiany na jogurcie to hit wśród przepisów na domowe pieczywo. Jego przygotowanie jest łatwe i ekspresowe. Smakuje wyśmienicie i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Przekonajcie się sami i wybierzecie przepis na chleb z płatków owsianych i jogurtu.
Czy chleb owsiany jest zdrowy?
Chleb owsiany to pyszna i zdrowa alternatywa dla pieczywa z mąki pszennej, którego raczej powinno się unikać. Upieczony według tego przepisu pyszny domowy chleb jest pełen prozdrowotnych składników. Płatki owsiane od lat promowane są jako jeden z najzdrowszych produktów, który ma wszechstronne zastosowanie. Chleb owsiany na jogurcie jest bogaty w błonnik i białko. Pozytywnie wpływa na układ trawienny i wspomaga przemianę materii.
Z czego zrobić chleb owsiany?
Do przygotowania ciasta na chleb owsiany wykorzystuje się kilka składników, które z łatwością można w wielu sklepach. Na liście potrzebnych produktów nie ma ani mąki pszennej, ani drożdży. Jeżeli zdrowo się odżywiacie, większość składników na pewno macie w domu.
Co więc jest niezbędne, aby upiec pyszny i zdrowy chleb owsiany? Lista składników jest w miarę krótka.
- płatki owsiane
- jogurt naturalny
- jajka
- dodatki – orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam
- sól
- proszek do pieczenia
Jak zrobić chleb owsiany na jogurcie?
Przepis na domowy chleb z płatków owsianych nie jest skomplikowany. To ekspresowy przepis na zdrowe domowe pieczywo. Dzięki temu, że do ciasta nie dodaje się drożdży, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i wstawić do piekarnika.
Jak więc upiec najlepszy i pełen zdrowia chleb owsiany na jogurcie naturalnym? Z tym przepisem zawsze się udaje i zachwyca smakiem.
- 1. krok – wymieszanie płatków owsianych z pozostałymi suchymi składnikami
- 2. krok – połączenie suchych składników z jajkami i jogurtem naturalnym
- 3. krok – przelanie ciasta do formy
- 4. krok – upieczenie chleba owsianego na jogurcie w piekarniku
SKŁADNIKI
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, proszek do pieczenia i sól przesypać do miski. Wymieszać. Odsypać 1 łyżkę do posypania chleba.
- Wbić jajka i dodać jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i posypać mieszanką suchych składników.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.