Dodaję do mięsa mielonego i robię kotlety. Zawsze wychodzą obłędnie soczyste

soczyste kotlety mielone
Autor: Shutterstock Ten składnik dodaj do kotletów mielonych. Są pyszne i niezwykle soczyste.
łatwy
30 min
4

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste? To wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy dobry i sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Przyrządzone według niego kotlety mielone urzekają smakiem i niezwykłą soczystością. Ich sekretem jest jeden nieoczywisty składnik, z którego zwykle robi się śniadanie. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienite i soczyste kotlety mielone.

Z czego zrobić soczyste kotlety mielone?

Aby przyrządzić pyszne i soczyste kotlety mielone nie są potrzebne wyszukane składniki. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne. Można je kupić bez względu na porę roku w wielu sklepach. W tym przepisie kotlety mielone wzbogacone są sekretnym składnikiem. Zazwyczaj podaje się go na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Tym produktem są płatki owsiane. To one sprawiają, że domowe kotlety mielone są tak soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach.

Do usmażenia wyśmienitych i soczystych kotletów mielonych według tego przepisu, potrzebne są takie produkty jak:

  • mięso mielone wieprzowe
  • płatki owsiane
  • jajko
  • czosnek
  • musztarda
  • zioła i przyprawy – natka pietruszki, sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Jak się robi dobre kotlety mielone?

Przepis na najlepsze kotlety mielone, które urzekają soczystością, jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wbrew pozorom najlepsze mielone robi się naprawdę łatwo i szybko. Aby kotlety udały się za pierwszym razem, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.

Jak więc usmażyć smaczne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych? To tylko parę nietrudnych czynności, które nie wymagają długich godzin w kuchni.

  • 1. krok – zalanie płatków owsianych wrzątkiem i odstawienie
  • 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego, płatków owsianych i pozostałych składników
  • 3. krok – uformowanie kotletów mielonych i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie soczystych kotletów mielonych na patelni

Jak podawać soczyste kotlety mielone?

Kotlety z mięsa mielonego to klasyczne domowe danie. Smakuje zawsze i każdemu. Można podawać je na zwykły obiad w tracie tygodnia i serwować na najróżniejsze okazje. Do soczystych kotletów mielonych sprawdzą się domowe sosy. Kotlety świetnie smakują z ziemniakami pieczonymi i gotowanymi. Dobrym dodatkiem do mielonych są buraczki czy marchewka z groszkiem. Zawsze warto podać chrupiącą surówkę, która uzupełni posiłek.

SKŁADNIKI

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zalać wrzącą wodą około 1 cm ponad ich powierzchnię. Odstawić, aby napęczniały i ostygły.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać startą na tarce cebulę, posiekaną natkę pietruszki i musztardę. Wbić jajko i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować okrągłe kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety mielone z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej