Dodaję do mięsa mielonego i robię kotlety. Zawsze wychodzą obłędnie soczyste
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste? To wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy dobry i sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Przyrządzone według niego kotlety mielone urzekają smakiem i niezwykłą soczystością. Ich sekretem jest jeden nieoczywisty składnik, z którego zwykle robi się śniadanie. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienite i soczyste kotlety mielone.
Z czego zrobić soczyste kotlety mielone?
Aby przyrządzić pyszne i soczyste kotlety mielone nie są potrzebne wyszukane składniki. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne. Można je kupić bez względu na porę roku w wielu sklepach. W tym przepisie kotlety mielone wzbogacone są sekretnym składnikiem. Zazwyczaj podaje się go na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Tym produktem są płatki owsiane. To one sprawiają, że domowe kotlety mielone są tak soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach.
Do usmażenia wyśmienitych i soczystych kotletów mielonych według tego przepisu, potrzebne są takie produkty jak:
- mięso mielone wieprzowe
- płatki owsiane
- jajko
- czosnek
- musztarda
- zioła i przyprawy – natka pietruszki, sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak się robi dobre kotlety mielone?
Przepis na najlepsze kotlety mielone, które urzekają soczystością, jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wbrew pozorom najlepsze mielone robi się naprawdę łatwo i szybko. Aby kotlety udały się za pierwszym razem, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.
Jak więc usmażyć smaczne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych? To tylko parę nietrudnych czynności, które nie wymagają długich godzin w kuchni.
- 1. krok – zalanie płatków owsianych wrzątkiem i odstawienie
- 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego, płatków owsianych i pozostałych składników
- 3. krok – uformowanie kotletów mielonych i obtoczenie ich w bułce tartej
- 4. krok – usmażenie soczystych kotletów mielonych na patelni
Jak podawać soczyste kotlety mielone?
Kotlety z mięsa mielonego to klasyczne domowe danie. Smakuje zawsze i każdemu. Można podawać je na zwykły obiad w tracie tygodnia i serwować na najróżniejsze okazje. Do soczystych kotletów mielonych sprawdzą się domowe sosy. Kotlety świetnie smakują z ziemniakami pieczonymi i gotowanymi. Dobrym dodatkiem do mielonych są buraczki czy marchewka z groszkiem. Zawsze warto podać chrupiącą surówkę, która uzupełni posiłek.
SKŁADNIKI
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
- 50 g płatków owsianych
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane zalać wrzącą wodą około 1 cm ponad ich powierzchnię. Odstawić, aby napęczniały i ostygły.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać startą na tarce cebulę, posiekaną natkę pietruszki i musztardę. Wbić jajko i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować okrągłe kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Układać na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety mielone z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.