Moje ciasteczka owsiane znikają błyskawicznie. Dodaję do nich ten aromatyczny składnik

Dieta wegetariańska
Ciasteczka owsiane to pyszna słodka przekąska, którą z łatwością można zrobić w domu. Ciastka z płatków owsianych upieczone według tego przepisu są wyśmienite. Wystarczy dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu zyskają znakomity smak. Co więc dodać do ciasteczek owsianych? Poznajcie prosty przepis na najlepsze ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi.
Z czego zrobić kokosowe ciasteczka owsiane?
Pełne smaku i obłędnego aromatu ciasteczka owsiane składają się z kilku prostych i łatwo dostępnych produktów. Wszystkie składniki można kupić przez cały rok. W swojej ofercie mają je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze. Ciasteczka owsiane są idealnie słodkie, chociaż nie zawierają ani jednego grama białego cukru.
Co jest potrzebne, aby upiec domowe ciasteczka owsiano-kokosowe? Lista składników nie jest długa. Być może wszystkie produkty macie w domu i wycieczka na zakupy nie będzie konieczna. Do przygotowania kokosowych ciasteczek owsianych należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- płatki owsiane
- masło
- jajka
- wiórki kokosowe
- mąka pszenna
- słodzik – ksylitol lub erytrytol
- masło orzechowe
- proszek do pieczenia
Jaka mąka do ciastek owsianych?
W tym prostym przepisie na domowe kokosowe ciasteczka owsiane wykorzystuje się mąkę. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, ale można zamienić ją na inny rodzaj. Do ciasteczek z płatków owsianych można dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową jasną. Te dwa rodzaje wyróżniają się wyższą zawartością składników odżywczych niż tradycyjna mąka pszenna. Idealnie sprawdzają się w różnych słodkich wypiekach jak ciasta i ciasteczka.
Jak zrobić kokosowe ciasteczka owsiane?
Przepis na pyszne i kruche ciasteczka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest skomplikowany. Ten przepis można zaliczyć do tych łatwych i szybkich, które nie sprawiają żadnych problemów. Nawet pieczenie nie zajmuje dużo czasu. Ciasteczka powinny spędzić w piekarniku tylko kwadrans.
Jak więc upiec znakomite kokosowe ciasteczka z płatków owsianych w domu? Z tym przepisem nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Poznajcie skrócony przepis na ten słodki przysmak.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 3. krok – wyrobienie ciasta i uformowanie ciasteczek
- 4. krok – upieczenie kokosowych ciastek owsianych w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 120 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę, słodzik i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Wbić jajka i dodać masło orzechowe. Wlać roztopione masło. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i formować okrągłe ciasteczka. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.