Orzechy arachidowe - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?

2017-01-30 14:21 M. K.
shutterstock_565951471.jpg
Autor: Shutterstock Fistaszki zawierają najwięcej białka ze wszystkich rodzajów orzechów.

Orzechy arachidowe, zwane również orzeszkami ziemnymi lub fistaszkami, to tak na prawdę nasiona roślin strączkowych. Nazywa się je orzechami, ponieważ mają zbliżone do nich właściwości zdrowotne i odżywcze. Jakie? Posiadają najwięcej białka ze wszystkich dostępnych na rynku rodzajów orzechów - aż 26g na 100g produktu, a ponad to są naturalnymi afrodyzjakami. Sprawdź, jakimi jeszcze właściwościami zdrowotnymi charakteryzują się popularne fistaszki.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy arachidowe - czym są?

Orzeszki ziemne pochodzą z Brazylii, skąd rozprzestrzeniły się niemal na wszystkie kontynenty. Obecnie ich uprawy można znaleźć w: Indiach, Chinach, Nigerii, USA, Włoszech i Francji. Chociaż tak na prawdę orzechy arachidowe są roślinami strączkowymi, to zalicza się je do orzechów, ponieważ posiadają najbardziej zbliżone do nich wartości zdrowotne i odżywcze. Swoją nazwę - orzeszki ziemne - zawdzięczają temu, że strąki, w których się znajdują, dojrzewają pod ziemią.

W 100 g orzeszków arachidowych znajduje się około 600 kcal. Ich cechą charakterystyczną jest to, że posiadają stosunkowo miękką łupinkę, którą można zgnieść dłonią. Najwięcej wartości zdrowotnych posiada brązowo-różowa skórka fistaszków, w którą są obleczone. Z jednej roślinki zbiera się około 40 sztuk orzechów.

Jak kupować orzeszki arachidowe?

Najzdrowsze są orzeszki ziemne kupowane w łupinach, które zabezpieczają je przed jełczeniem i utratą właściwości zdrowotnych. Aby zachować piękną i szczupłą sylwetkę warto konsumować je jako samoistną przekąskę, ponieważ jedząc orzeszki z dodatkiem karmelu albo soli dostarczamy do organizmu duże ilości sodu i cukrów.

Zastosowanie w kuchni

Orzeszki arachidowe można zjadać jako samodzielną przekąskę. W sklepach dostępne są również solone, prażone, albo zatopione w karmelu. Fistaszki stanowią również jeden z głównych składników chałwy. Bardzo popularnym wyrobem z orzechów arachidowych jest masło orzechowe, które cieszy się szczególną popularnością w USA, gdzie na produkcję tego wyjątkowego przysmaku przeznacza się 60% zbiorów orzeszków. Fistaszki można znaleźć również we wszelkiego rodzaju wyrobach cukierniczych.

Z orzeszków ziemnych tłoczy się również olej, który dodaje się do sałatek, produktów sprzedawanych w puszkach, margaryny oraz masła orzechowego. Olej ten wykorzystuje się również w przemyśle kosmetycznym.

Masło orzechowe

Najzdrowszym rodzajem masła orzechowego, które dostarcza zbliżone ilości wartości odżywczych do orzeszków w postaci nieprzetworzonej, jest masło produkowane w 100% z fistaszków. Przy zakupie tego smakołyku należy pamiętać o sprawdzeniu daty ważności - przeterminowane orzechy jełczeją. Warto również zwracać uwagę na konsystencję masła orzechowego, ponieważ to najzdrowsze jest niemalże płynne.

Kanapki z masłem orzechowym uwielbiane są nie tylko przez dzieci. Jednym z ich amatorów był Elvis Presley. Sprawdź historię ulubionej kanapki artysty i  dowiedz się jak ją przygotować.

Historia kanapki Elvisa Presley'a: czym zajadał się Elvis Presley?

Co zawierają orzechy arachidowe?

  • Białka - proteiny, które są głównym budulcem kości.
  • Witamina B3 - niacyna - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe - poprawiają pracę tkanki mózgowej i układ sercowo-naczyniowy.
  • Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.
  • Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
  • Resweratol - kontroluje poziom cukru we krwi.
  • Witamina B3 - niacyna - wspomaga układ nerwowy.
  • Wapń - odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.
  • Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
  • Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
  • Fosfor - odpowiada za zdrowe i mocne kości.
  • Sód - elektrolit, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
  • Cynk - jest niezbędny, aby proces dojrzewania płciowego przebiegł prawidłowo, utrzymuje właściwe stężenie witaminy A w organizmie.
  • Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
  • Arginina - ma pozytywny wpływ na potencję i wspomaga przyrost tkanki mięśniowej.
  • Antyoksydanty - przeciwutleniacze uniemożliwiające rozwój komórek rakowych.
  • Polifenole - zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników na organizm.

Orzechy arachidowe - właściwości

  • Wspomagają przyrost mięśni;
  • Łagodzą bóle migrenowe;
  • Koją nerwy;
  • Ułatwiają zasypianie i poprawiają jakość snu;
  • Łagodzą stres;
  • Zapobiegają nadciśnieniu;
  • Zapobiegają miażdżycy;
  • Obniżają poziom złego cholesterolu LDL;
  • Zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2.;
  • Wspomagają pamięć i koncentrację;
  • Mają pozytywny wpływ na potencję;
  • Wspomagają układ krążenia;
  • Wspierają układ oddechowy;
  • Chronią przed osteoporozą;
  • Chronią przed chorobą wieńcową;
  • Chronią przed zawałem serca i udarem mózgu;

3 przyczyny znikania kalorii

Znany amerykański dietetyk prof. Richard Mattes dowiódł, że pomimo wysokiej wartości kalorycznej orzeszki arachidowe nie tuczą. Dlaczego?

1. Orzeszki ziemne są sycące, dlatego po ich spożyciu najczęściej nie sięgamy po kolejne przekąski.

2. Fistaszki przyspieszają metabolizm - tłuszcz zostaje spalony, dzięki czemu nie odkłada się w organizmie.

3. Aby przyswoić wszystkie kalorie z orzeszków arachidowych trzeba je dokładnie pogryźć, czego najczęściej nie robimy, więc przyswajamy ich o wiele mniej.

Orzeszki arachidowe - kto powinien je jeść

Naukowcy zalecają zjadanie orzeszków ziemnych wszystkim, bez względu na pochodzenie czy status społeczny. Jednak fistaszkami powinni zajadać się zwłaszcza kulturyści, którym zależy na szybkim przyroście tkanki mięśniowej oraz wegetarianie, którzy muszą zwracać szczególną uwagę na zawartość białka w spożywanych produktach.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE