Ciasto kijowskie - obłędnie pyszny tort bezowy z kremem kakaowym

Ciasto kijowskie
Autor: Shutterstock Ciasto kijowskie to kultowy ukraiński deser na ważne okazje.
łatwy
50 min
12

Ciasto kijowskie lub tort kijowski to ukraińskie cudo, którego warto spróbować. To bezowo-orzechowe ciasto bezowe, które swoim smakiem zdumiewa, koi i uzależnia. Owszem wymaga nieco wysiłku, ale warte jest każdej minuty spędzonej przy jego przygotowaniu. Jest idealne, by uświetnić ważne chwile i uroczystości rodzinne.

SKŁADNIKI

  • Beza orzechowa:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki siekanych orzechów laskowych
  • 8 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • Krem:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżeczki rumu lub koniaku
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj 2 arkusze papieru do pieczenia, na każdym narysuj koło o średnicy 27 cm.
  • Drobno posiekane orzechy laskowe wymieszaj z mąką i cukrem, odstaw.
  • Białka o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Nie przerywając miksowania dodawaj do białek po 1 łyżce cukru co mniej więcej minutę.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i wanilię. Do piany dodaj mieszankę orzechów, mąki i cukru i wymieszaj szpatułką.
  • Przygotowany wcześniej papier do pieczenia połóż na blaszce i wyłóż na niego bezę trzymając się  wyznaczonych wcześniej okręgów.
  • Wierzch maksymalnie wyrównaj, blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. 
  • Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 120 st. C i susz bezę ok 2 godzin. Wyjmij i wystudź.
  • Na całkowicie wystudzonej bezy połóż tortownicę/talerz o średnicy 26 cm i przytnij do niej brzegi blatu. Z drugim blatem zrób to samo. Odkrojone okruszki bezy zachowaj.
  • Mleko podgrzej do wrzenia, ale nie gotuj.
  • Aby przygotować krem, najpierw ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Cały czas mieszając wlewaj cienkim strumieniem gorące mleko do masy jajecznej.
  • Masę podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się żółta i gęsta, zajmie to do 15 min.
  • Zdejmij z ognia, dodaj esencję waniliową, wymieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
  • Utrzyj masło na jasną masę, a następnie dodawaj po łyżce masy jajecznej i cały czas mieszaj.
  • Odłóż ok. 1,5 szklanki kremu, do reszty dodaj kakao u dokładnie wymieszaj.
  • Na blat bezowy wyłóż biały krem i przykryj drugim blatem, na wierzch wyłóż kakaowy krem, posmaruj nim też boki.
  • Boki ciasta obsyp pokruszoną resztą bezy, która została po wykrojeniu blatów, wierzch udekoruj orzechami laskowymi i kawałkami bezy.
Beszamel: Jak zrobić bezy

GALERIA: Świąteczne desery podkręcone alkoholem

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej