Ciasto kijowskie - obłędnie pyszny tort bezowy z kremem kakaowym
2021-12-19
łatwy
50 min
12
Ciasto kijowskie lub tort kijowski to ukraińskie cudo, którego warto spróbować. To bezowo-orzechowe ciasto bezowe, które swoim smakiem zdumiewa, koi i uzależnia. Owszem wymaga nieco wysiłku, ale warte jest każdej minuty spędzonej przy jego przygotowaniu. Jest idealne, by uświetnić ważne chwile i uroczystości rodzinne.
SKŁADNIKI
- Beza orzechowa:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki siekanych orzechów laskowych
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- Krem:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 kostka masła
- 3 łyżeczki rumu lub koniaku
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj 2 arkusze papieru do pieczenia, na każdym narysuj koło o średnicy 27 cm.
- Drobno posiekane orzechy laskowe wymieszaj z mąką i cukrem, odstaw.
- Białka o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Nie przerywając miksowania dodawaj do białek po 1 łyżce cukru co mniej więcej minutę.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i wanilię. Do piany dodaj mieszankę orzechów, mąki i cukru i wymieszaj szpatułką.
- Przygotowany wcześniej papier do pieczenia połóż na blaszce i wyłóż na niego bezę trzymając się wyznaczonych wcześniej okręgów.
- Wierzch maksymalnie wyrównaj, blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
- Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 120 st. C i susz bezę ok 2 godzin. Wyjmij i wystudź.
- Na całkowicie wystudzonej bezy połóż tortownicę/talerz o średnicy 26 cm i przytnij do niej brzegi blatu. Z drugim blatem zrób to samo. Odkrojone okruszki bezy zachowaj.
- Mleko podgrzej do wrzenia, ale nie gotuj.
- Aby przygotować krem, najpierw ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Cały czas mieszając wlewaj cienkim strumieniem gorące mleko do masy jajecznej.
- Masę podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się żółta i gęsta, zajmie to do 15 min.
- Zdejmij z ognia, dodaj esencję waniliową, wymieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
- Utrzyj masło na jasną masę, a następnie dodawaj po łyżce masy jajecznej i cały czas mieszaj.
- Odłóż ok. 1,5 szklanki kremu, do reszty dodaj kakao u dokładnie wymieszaj.
- Na blat bezowy wyłóż biały krem i przykryj drugim blatem, na wierzch wyłóż kakaowy krem, posmaruj nim też boki.
- Boki ciasta obsyp pokruszoną resztą bezy, która została po wykrojeniu blatów, wierzch udekoruj orzechami laskowymi i kawałkami bezy.
Beszamel: Jak zrobić bezy