Słodka teściowa - ciasto nie tylko dla kochanej mamusi
2021-12-24
średni
70 min
12
Słodka teściowa to bardzo smaczny deser, którym zauroczysz nie tylko teściową. Biszkopt kakaowy został cudnie skomponowany z ciastem kokosowo-makowym, delikatnym mlecznym kremem i truskawkową galaretką. Efekt - znakomity deser, który w sezonie możesz dodatkowo podkręcić świeżymi owocami.
SKŁADNIKI
- Ciasto kakaowe:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kokosowo-makowe:
- 5 białek
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 4 szklanki mleka mleka
- 1 kostka masła
- 5 żółtek
- 1 mała śmietana 18%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Oraz:
- 2 galaretki truskawkowe
- biszkopty
- rodzynki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę.
- Do żółtek dodawaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksując do połączenia składników.
- Na koniec do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przelej do blaszki ok 24 cm średnicy, piecz 30 minut w 180 st.C.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Po 20-30 minutach wyjmij z blaszki na kratkę.
- Białka do ciasta kokosowego ubij na sztywno z cukrem, do masy dodaj wiórki, mak i proszek do pieczenia.
- Masę przelej do tej samej formy, w której pieczony był biszkopt, w staw do piekarnika na 15-20 min.
- Zagotuj mleko. Żółtka zmiksuj ze śmietaną. Wrzące mleko zdejmij z ognia i po 5 minutach dodaj do niego żółtka ze śmietaną.
- Ponownie postaw na gazie, zagotuj i podgrzewaj przez 5 minut, po czym zdejmij z ognia i przestudź.
- Wystudzony "serek" przecedź przez gęste sito. Masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie miksuj z porcjami serka.
- Galaretki rozpuść w2 szklankach wrzątku, odstaw do ostygnięcia.
- Biszkopt przekrój na dwa blaty, jeden połóż na spód i wyłóż na niego połowę kremu.
- Na kremie połóż ciasto makowo-kokosowe i posmaruj resztą kremu (odłóż 3 łyżki na wierzch).
- Na krem połóż drugi blat kakaowy i posmaruj cienko resztką kremu, na kremie ułóż biszkopty, udekoruj rodzynkami lub świeżymi owocami.
- Na wierzch wylej tężejąca galaretkę i wstaw do lodówki, aby całość się ścisnęła.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?