Słodka teściowa - ciasto nie tylko dla kochanej mamusi

Ciasto słodka teściowa
Autor: Shutterstock Słodka teściowa to pyszne ciasto kakaowe z kremem i galaretką
średni
70 min
12

Słodka teściowa to bardzo smaczny deser, którym zauroczysz nie tylko teściową. Biszkopt kakaowy został cudnie skomponowany z ciastem kokosowo-makowym, delikatnym mlecznym kremem i truskawkową galaretką. Efekt - znakomity deser, który w sezonie możesz dodatkowo podkręcić świeżymi owocami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto kakaowe:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowo-makowe:
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 4 szklanki mleka mleka
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 1 mała śmietana 18%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Oraz:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • biszkopty
  • rodzynki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę.
  • Do żółtek dodawaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksując do połączenia składników.
  • Na koniec do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przelej do blaszki ok 24 cm średnicy, piecz 30 minut w 180 st.C.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Po 20-30 minutach wyjmij z blaszki na kratkę.
  • Białka do ciasta kokosowego ubij na sztywno z cukrem, do masy dodaj wiórki, mak i proszek do pieczenia.
  • Masę przelej do tej samej formy, w której pieczony był biszkopt, w staw do piekarnika na 15-20 min.
  • Zagotuj mleko. Żółtka zmiksuj ze śmietaną. Wrzące mleko zdejmij z ognia i po 5 minutach dodaj do niego żółtka ze śmietaną.
  • Ponownie postaw na gazie, zagotuj i podgrzewaj przez 5 minut, po czym zdejmij z ognia i przestudź.
  • Wystudzony "serek" przecedź przez gęste sito. Masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie miksuj z porcjami serka.
  • Galaretki rozpuść w2 szklankach wrzątku, odstaw do ostygnięcia.
  • Biszkopt przekrój na dwa blaty, jeden połóż na spód i wyłóż na niego połowę kremu.
  • Na kremie połóż ciasto makowo-kokosowe i posmaruj resztą kremu (odłóż 3 łyżki na wierzch).
  • Na krem połóż drugi blat kakaowy i posmaruj cienko resztką kremu, na kremie ułóż biszkopty, udekoruj rodzynkami lub świeżymi owocami.
  • Na wierzch wylej tężejąca galaretkę i wstaw do lodówki, aby całość się ścisnęła.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej