Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą

Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniami
Autor: Shutterstock Ciasto CYGANKA- pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje.
łatwy
60 min
4

Cyganka to przepyszne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu. Pomiędzy jego blatami znajdziemy delikatny, aksamitny i słodki krem budyniowy, którego smak przełamuje masa z wiśniowej konfitury o delikatnym, kwaskowym posmaku.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 8 średnich jajek
  • 100 g mąki
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • Masa wiśniowa:
  • 2 słoiki konfitury wiśniowej
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając.
  • Gdy białka i cukier połączą się dodawać po jednym żółtku.
  • Na koniec do masy dodać połączone suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
  • Piec w 170 st. C przez 25 minut. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
  • Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i wymieszać z konfiturą wiśniową, odstawić do stężenia.
  • Ugotować gęsty budyń na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić i połączyć z utartym masłem.
  • Na biszkoptowy spód wyłożyć krem, a na krem warstwę tężejącej galaretki. Przykryć drugim blatem. Wierzch udekorować polewą czekoladową.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Polecamy także:

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej