Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
2022-01-14
łatwy
60 min
4
Cyganka to przepyszne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu. Pomiędzy jego blatami znajdziemy delikatny, aksamitny i słodki krem budyniowy, którego smak przełamuje masa z wiśniowej konfitury o delikatnym, kwaskowym posmaku.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 8 średnich jajek
- 100 g mąki
- 250 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- Masa wiśniowa:
- 2 słoiki konfitury wiśniowej
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając.
- Gdy białka i cukier połączą się dodawać po jednym żółtku.
- Na koniec do masy dodać połączone suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
- Piec w 170 st. C przez 25 minut. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
- Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i wymieszać z konfiturą wiśniową, odstawić do stężenia.
- Ugotować gęsty budyń na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić i połączyć z utartym masłem.
- Na biszkoptowy spód wyłożyć krem, a na krem warstwę tężejącej galaretki. Przykryć drugim blatem. Wierzch udekorować polewą czekoladową.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Polecamy także:
Magiczny placek warstwowy z jednego rodzaju ciasta
Bardzo łatwe i niedrogie ciasto z kremem cappuccino
Placek z mrożonymi owocami z patelni
Cytryniak - szybkie ciasto z kremem cytrynowym na biszkoptach