Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę
Placek z mrożonymi owocami z patelni: przepis na ciasto zabieganej Pani Domu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszny placek z owocami mrożonymi z patelni
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Placek z mrożonymi owocami z patelni jest przepyszny i tak łatwy do przygotowania. Wystarczy mrożone owoce (lub świeże) zalać ciastem i upiec na patelni. Najlepszy przepis na szybkie ciasto dla zabieganej Pani Domu, kogoś takiego jak ja i Ty!
Składniki
200 g mrożonych (lub świeżych) wiśni, śliwek, jagód, malin, truskawek
230 g (16 czubatych łyżek) mąki pszennej
150 g śmietany
150 g (10 płaskich łyżek) cukru
3 jajka rozmiar M
10 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
5 łyżek oleju
2 szczypty (1/4 łyżeczki) soli
Przygotowanie krok po kroku:
Wbij jajka do miski, dodaj wanilię, cukier, sól i dobrze ubij mikserem lub trzepaczką.
Wlej olej, dodaj śmietanę i ponownie ubij.
Dodaj proszek do pieczenia i trochę mąki. Dobrze wymieszaj i stopniowo dodawaj pozostałą mąkę.
Okazuje się, że ciasto nie jest zbyt płynne i bardzo aromatyczne.
Następnie mamy dwie możliwości zrobienia ciasta: w piekarniku i na patelni. Dzisiaj robię na patelni. Im mniejsza średnica patelni, tym wyższe będzie ciasto. Używam patelnię o średnicy 26 cm. Patelnię posmaruj masłem lub olejem roślinnym, wylej połowę ciasta i rozprowadź po dnie.
Nie rozmrażaj wcześniej owoców i nie mieszaj ich z cukrem, po prostu ułóż je na cieście obok siebie.
Zalej owoce resztą ciasta. Przykryj patelnię pokrywką i piecz ciasto w niższej niż średnia temperaturze przez około 40 minut.
Ciasto na patelni wyrośnie, stanie się gęste, a owoce zaczną wypuszczać trochę soku. Sprawdzam stopień wypieczenia wykałaczką. Jeśli po wbiciu w ciasto i wyjęciu wykałaczka jest sucha, nie lepi się do niej ciasto, to znaczy, że placek jest gotowy. Nie musisz odwracać ciasta i ponownie gotować. Cudownie pachnie, aż ślinka cieknie.
Gotowe ciasto z owocami ostudzić na patelni, a następnie przykryć płaskim talerzem lub paterą i odwrócić patelnię. Ciasto ostudzić, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i udekorować.
Kwaśne owoce wspaniale komponują się ze słodkim ciastem. Okazuje się, że ciasto jest umiarkowanie słodkie, bardzo smaczne i aromatyczne. Idealne do filiżanki herbaty i ulubionego serialu.