Cytryniak - szybkie ciasto z kremem cytrynowym na biszkoptach

Cytryniak - szybkie ciasto z kremem cytrynowym na biszkoptach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cytryniak to prosty i szybki do przygotowania deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Cytryniak to pyszne ciasto bez pieczenia, swego rodzaju cytrynowe tiramisu. Rewelacyjny cytrynowy deser najlepiej przygotować na bazie z podłużnych biszkoptów. Maślany krem z dodatkiem soku i skórki z cytryny ma aksamitną konsystencję i orzeźwiający smak i aromat. Świetnie sprawdza się zarówno w gorące dni, jak i w nieco chłodniejszej temperaturze. Biszkoptowy cytryniak wg tego przepisu wychodzi zawsze.

Składniki

  • 150 g podłużnych biszkoptów

  • 4 łyżki rumu

  •  

  • Masa:

  • 1 cutryna

  • 3 jajka

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 kostka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

  • W rondelku wymieszać jajka z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny.

  • Wymieszać i wstawić na mały ogień i gotować aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

  • Chłodną masę zmiksować z masłem na gładki krem.

  • Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć biszkoptami i skropić rumem.

  • Na biszkopty wyłożyć masę, potem kolejną warstwę biszkoptów i znów masę.

Ciasta bez pieczenia

Moda na ciasta bez pieczenia to trend ostatnich lat, który bardzo szybko się rozprzestrzenia. Powstają coraz ciekawsze i bardziej wyszukane przepisy na ciasta, które wystarczy schłodzić w lodówce,  by były pyszne. Ich bazą są zazwyczaj biszkopty lub herbatniki. Do tego lekki krem - może być maślany, jak w tym przepisie, ale do masy znakomicie sprawdza się również twaróg, serek mascarpone, ricotta czy jogurt naturalny. Do tego galaretka lub odrobina żelatyny i deser gotowy.

Dodatki do ciast

W dodatkach mo9żna wręcz przebierać. Latem najlepsze są ciasta z sezonowymi owocami, ale do takich ciast równie dobrze pasują orzechy, suszone owoce lub gotowe beziki lub groszki. Coraz popularniejsze jest również dekorowanie ciast jadalnymi kwiatami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7