Układam warstwy w słoiczkach i wstawiam do lodówki. Mini serniczki z galaretką wyglądają zjawiskowo i są pyszne

Dieta wegetariańska
W lato nikt nie ma ochoty stać przy piekarniku i piec ciasto, ale coś słodkiego chętnie by się zjadło. Idealnym deserem na gorący dzień są serniczki z galaretką na zimno, które przygotowuje się w słoiczkach. Tę słodką przyjemność robi się łatwo i w miarę szybko. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite mini serniki z dodatkiem galaretki i owoców w słoikach.
W czym zrobić mini serniczki?
Sernik to pyszne ciasto, które smakuje zawsze i każdemu. W lecie, kiedy upał nie odpuszcza, można zrobić je w wersji mini, która nie wymaga pieczenia. W tym prostym przepisie sernik na zimno przygotowuje się w słoiczkach. Gotowe porcje zachwycają efektownym wyglądem, a po pierwszym kęsie oczarowują wybornym smakiem. Takie małe słoiki na mini serniki z galaretką bez pieczenia można kupić lub wykorzystać te po przetworach, sosach i innych gotowych daniach. Sprawdzą się też słoiczki po jogurtach. Wystarczy je wyparzyć i usunąć z nich etykiety i klej. Słoiczki na serniczki są gotowe do użycia.
Jak zrobić dobre serniczki?
Przepis na serniczki z galaretką na zimno, które przygotowuje się w słoiczkach, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i nie wymaga tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Przepis został podzielony na poszczególne etapy, dzięki którym deser robi się łatwo i przyjemnie.
Jak więc przygotować domowe serniczki z galaretką bez pieczenia w słoiczkach? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis i postępować według niego krok po kroku, a deser uda się za pierwszym razem i zachwyci każdego.
- 1. etap – przygotowanie kruchego spodu i przełożenie do słoiczków
- 2. etap – przygotowanie i przełożenie do słoiczków masy serowej
- 3. etap – przygotowanie galaretki i przełożenie do słoiczków
- 4. etap – udekorowanie serniczków owocami
- 5. etap – schłodzenie serniczków z galaretką w lodówce
Jak podawać serniczki z galaretką na zimno w słoiczkach?
Przepis na idealnie słodkie i pełne owoców mini serniki w słoiczkach, których nie trzeba piec, warto zapisać. To najlepszy deser na letnie dni, kiedy temperatury sięgają zenitu. To doskonała i pyszna alternatywa dla tradycyjnego sernika i ciast pieczonych w piekarniku. Dzięki temu, że przygotowuje się je w słoiczkach, prezentują się zjawiskowo. Widoczne są wszystkie smakowite warstwy. Deser można dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub posypać startą gorzką czekoladą. Nutę orzeźwienia nadadzą listki mięty. Serniczki z galaretką na zimno w słoiczkach to po prostu najlepszy deser na lato.
SKŁADNIKI
- spód:
- 200 g herbatników
- 80 g roztopionego masła
masa serowa:- 800 g serka homogenizowanego
- 200 ml wrzątku
- 2 opakowania galaretki krystalicznej
galaretka:- 400 g owoców (maliny, truskawki, borówki)
- 400 ml wrzątku
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej, truskawkowej lub malinowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem.
- Nałożyć do słoiczków, wyrównać i wstawić do lodówki.
- Galaretkę krystaliczną wsypać do wrzątku. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Do galaretki dodać serek homogenizowany i zmiksować, aż powstanie jednolita masa.
- Masę serową przełożyć do słoiczków do około 2/3 ich wysokości. Wstawić do lodówki.
- Galaretkę owocową wsypać do wrzątku. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Nałożyć na warstwę serową. Wierzch udekorować świeżymi owocami i wstawić do lodówki.
- Podawać schłodzone na deser w ciepłe letnie dni.