Lody z bobu. Wystarczą 4 składniki i 10 minut wolnego czasu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić wegańskie lody z bobu? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym przepisie. Lody z bobu to oryginalna propozycja na pyszny deser. W roli głównej występuje bób, a towarzyszą mu banany, cukier trzcinowy i aromatyczny cynamon. Zobaczcie, jak zrobić lody z bobem.
Co można zrobić z gotowanego bobu?
Bób to pyszna roślina strączkowa, która zawiera wiele cennych składników odżywczych. Świetnie smakuje sam ugotowany w wodzie z solą. Bób można jednak wykorzystać do innych potraw. To smakowity składnik dań z makaronem, sałatek, past kanapkowych czy zup. Bób możne być także składnikiem deserów. Najlepszym przykładem są lody z bobu, na które przepis znajduje się poniżej. Co dodać do bobu, aby stworzyć pyszny deser lodowy? Wystarczą banany, cukier trzcinowy i cynamon.
Jak zrobić lody z bobu?
Zrobienie domowych lodów z bobem w roli głównej jest bardzo proste. Przepis składa się tylko z czterech kroków:
- 1. Krok – wymieszanie ugotowanego i obranego z łupinek bobu z rozgniecionym bananem
- 2. Krok – zamrożenie składników
- 3. Krok – zmiksowanie składników z dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu
- 4. Krok – nałożenie lodów do miseczek i udekorowanie deseru
Czym wzbogacić lody z bobu?
Ten lodowy deser z bobu zaskoczy nie tylko prostym przygotowaniem, ale i oryginalnym smakiem. Lody można wzbogacić, dodając składniki, które podkręcą ich smak. Sprawdzą się takie dodatki jak:
- posiekana czekolada
- posiekane orzechy pistacjowe lub włoskie
- zielona herbata matcha
- miód
- polewa czekoladowa
- kolorowa posypka
- świeża mięta
SKŁADNIKI
- 2 banany
- 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać bób i wymieszać.
- Przełożyć do miski i wstawić do zamrażarki na godzinę.
- Bób i banany wyjąć z zamrażarki. Przełożyć do blendera. Wsypać cukier trzcinowy i cynamon. Zmiksować na gładką masę.
- Nałożyć do miseczek, udekorować i podawać na deser.