Odkryłam przepis na najlepszy deser z brzoskwiń. Jest szybki i smakuje tak, że można się w nim zakochać

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy mogę jeść brzoskwinię i jogurt razem? Jeżeli zadajecie sobie to pytanie, odpowiedź na nie znajdziecie w tym przepisie. Rozpływające się w ustach pieczone brzoskwinie podane z jogurtem greckim i chrupiącą granolą to deser idealny na lato. Przekonajcie się sami i skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na ten słodki przysmak.
Jakie właściwości mają brzoskwinie?
Brzoskwinie to pyszne i soczyste owoce, na które sezon już się rozpoczął. Oprócz walorów smakowych cenione są również za wysoką zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych. Posiadają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości prozdrowotnych.
- Witaminy – brzoskwinie są źródłem witamin z grupy B, A i C.
- Minerały – zawierają potas, fosfor, magnez, żelazo i wapń.
- Błonnik – to dobre źródło błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.
- Antyoksydanty – zawierają antyoksydanty chroniące organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki i zmniejszające ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
Brzoskwinie wspomagają trawienie, wzmacniają odporność i pomagają chronić oczy. Regulują ciśnienie krwi i wspierają pracę serca. Brzoskwinie są niskokaloryczne i idealnie sprawdzą się w czasie diety odchudzającej. Stanowią także naturalny zastrzyk dla urody. Pomagają utrzymać zdrową i promienną skórę.
Jak zrobić pieczone brzoskwinie z jogurtem?
Przepis na wyśmienity deser z brzoskwiniami i jogurtem greckim nie jest trudny. Jego przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i szybkie. Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty oraz świeża mięta, którą dekoruje się deser. Połączenie pieczonych brzoskwiń z jogurtem i miodem świetnie sprawdzi się w lecie, kiedy słodkich i soczystych owoców jest pod dostatkiem. To najlepszy deser bez cukru na ciepłe dni, który bez wyrzutów sumienia można wcinać podczas diety.
Jak więc przygotować cztery porcje wyśmienitych brzoskwiń z piekarnika z dodatkiem jogurtu greckiego i miodu? Wystarczy wybrać ten przepis, aby po chwili cieszyć się jego idealnie słodkim smakiem.
- 1. krok – pokrojenie i upieczenie brzoskwiń w piekarniku
- 2. krok – nałożenie na brzoskwinie jogurtu greckiego
- 3. krok – posypanie brzoskwiń granolą, skropienie miodem i udekorowanie miętą
Jak upiec brzoskwinie w piekarniku?
Głównym składnikiem tego pysznego deseru na lato są brzoskwinie z piekarnika. Ich upieczenie jest łatwe i szybkie. Przekrojone na połówki i pozbawione pestek brzoskwinie układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy ułożyć je skórką do dołu. Blachę wstawia się do piekarnika, który trzeba wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 15 minut. W ciągu kwadransa brzoskwinie staną się miękkie, lekko przyrumienione i przepyszne. Wystarczy połączyć je jogurtem greckim, granolą i miodem. Wyborny deser na lato jest gotowy.
SKŁADNIKI
- 4 brzoskwinie
- 300 g schłodzonego jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki granoli
dodatkowo:- świeża mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do dołu.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż staną się miękkie.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Brzoskwinie ułożyć na talerzach i w miejsca po pestkach nałożyć porcje jogurtu greckiego.
- Skropić miodem, posypać granolą i udekorować listkami świeżej mięty.
- Podawać w lato na deser na różne okazje.